Fredags(bilcross)filmen: Vinterløp på Verdalselva 1982

BILCROSSARKIVET: I denne helgens fredags(bilcross)film går vi helt tilbake til bilcrossens barndom: Isbaneløp på Verdalselva 14. februar 1982, det aller første NMK-løpet i Norge.

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

NMK Inn-Trøndelag arrangerte det aller første NMK-løpet, og det var også det andre bilcrossløpet i historien.

Først ute var KNA Kongsberg høsten før, i oktober 1981. Denne klubben ble etter noen år til NMK Kongsberg, og klubben som tok eierskapet til Hakavik-banen var etter hvert KNA Eiker.

Simca 1000 foran Saab 99 og Renault 8

BILCROSSENS BARNDOM: Isløpet på Verdalselva vinteren 1982 var tidenes andre bilcrossløp i Norge, og det første arrangert av en NMK-klubb. Foto: Karl Ivar Letnes.

I dag er den rådende klubben i området NMK Verdal Levanger – med mange av de samme navnene med som i tida med NMK Inn-Trøndelag. Og filmen er sendt til Bilcross.no av Einar Frisli i NMK Verdal Levanger.

BILCROSSENS BARNDOM: Isløpet på Verdalselva vinteren 1982 var tidenes andre bilcrossløp i Norge, og det første arrangert av en NMK-klubb. Foto: Karl Ivar Letnes.

Filmen har premiere fredag 1. februar klokka 19.00. Einar har mer info om løpet som er filmet:

– Det fant sted på isen på Verdalselva den 14. februar i 1982. Det var planlagt å kjøre fire innledende omganger, men det ble kjørt to eller tre på grunn av mildvær og mye vann på banen.

Vinner ble Per Olav Brørs i Simca 1000, foran Einar Skogtrø i Saab 99 og Torgeir Varslot i Renault 8. Man kan jo legge merke til at allerede fra starten av var Saab 99 med. Den gangen var jo det for «nybil» å regne.

En annen ting å legge merke til er at på dette løpet kjørte alle med lys. – Så vidt jeg husker så var det kun på dette løpet at det ble brukt lys i bilcross.

Veteran med stor V i bilcross-Norge

Av de på startlisten fra 1982 (se komplett startliste i bunn av saken) er Ola Hårberg (NMK Verdal Levanger) fortsatt aktiv i dag.

Han var 26 år den gangen, og er still going: – Jeg er i gang med å bygge bil til veteran-Landsfinalen, forteller 62-åringen til Bilcross.no.

Ola må dermed kunne sies å være veteranen med stor V i bilcross-Norge i dag. Kanskje den her til lands som per dags dato har drevet med bilcross lengst? 

Og Ola kommer fra en skikkelig bilcrossfamilie: Hans far Henrik Hårberg er i dag 82 år, og han la opp for to år siden. I de neste generasjonene kryr det av bilcrossere, blant annet barnebarnet til Henrik og nevøen til Ola;

BILCROSSFAMILIE: Hårberg-etternavnet har siden 1982 herjet på toppen av resultatene i bilcrossen. Her representert ved Henrik Hårberg og barnebarnet Thomas Hårberg. Foto: Espen Storhaug.

Thomas Hårberg – som vant Landsfinalen i fjor på hjemmebanen Verdal motorsenter.

– Trakk mye folk

Filmen i toppen av denne saken er satt sammen av flere filmer fra et 8-millimeters smalfilmkamera. De første klippene er fra løpet på Verdalselva i 1982. Man ser tydelig at overvann var et stort problem den dagen.

Det siste klippet er fra et løp som ble arrangert et eller to år senere.

– Da leide vi et jorde på grensa mellom Verdal og Levanger og brøytet opp en bane hvor vi kjørte flere vinterløp. Det var litt enklere å få godkjent en midlertidig vinterbane den gangen, forteller Einar Frisli.

– På disse løpene begynte vi å få en god del flere deltakere fra hele Trøndelag.

– I tillegg var Øivind Hernes fra Harpefoss i Gudbrandsdalen en fast gjest på løpene våre, både sommer og vinter, i flere år. En fargeklatt som satte sitt preg på løpene. Ivrig til å legge bud var han også. 

– På et av disse løpene fikk vi også besøk av Kjetil Bolneset med sin gule Ford Escort. Han var jo en av de store i EM-sirkuset i rallycross på midten av 1980-tallet. Hans hovedsponsor var Shell og Nils Karl Aune eide Shellstasjonen på Sparbu, så det var han som fikk i stand dette besøket.

– Det trakk mye folk, forteller Einar til Bilcross.no. 

Fotografen har aldri filmet mer bilcross siden

Fotografen bak filmklippene er Karl Ivar Letnes. Det var tilfeldigheter som gjorde at han fikk filmet disse historiske klippene.

– Jeg har aldri filmet motorsport, verken før eller siden, forteller han til Bilcross.no. Han synes det er gøy at klippene blir delt her på Bilcross.no.

– Jeg tok med meg et filmkamera som min far hadde fått til 50-årsdagen noen år tidligere. Det hadde bare blitt liggende, så jeg tenkte jeg kunne prøve å bruke det litt. Så var det jo litt spesielt med det aller første bilcrossløpet på disse kanter av landet – noe helt nytt.

– Det kunne jeg jo filme!, tenkte jeg.

Karl Ivar var 22 år den gangen. Selv om han har vært med kompiser på løp opp gjennom årene som har gått siden starten, ble det med de filmklippene vi ser i toppen av denne saken.

Ikke har han prøvd å kjøre selv, heller: – Men det hadde vært artig å prøve, sier karen som fyller 60 år i år.

– Jeg kan gå av med førtidspensjon om ett par år, og da har jeg jo tid. Bedre sent enn aldri!

BILCROSSENS BARNDOM: Isløpet på Verdalselva vinteren 1982 var tidenes andre bilcrossløp i Norge, og det første arrangert av en NMK-klubb. Foto: Karl Ivar Letnes.

Det var 20 førere som stilte til start på Verdalselva 14. februar 1982:

1. Svein E. Storsveen, Skoda
2. Einar Vestvik, Volvo PV
4. Gunnar Bjørback, Ford Cortina
5. Henrik Hårberg, Renault 8
6. Per Olav Brørs, Simca 1000
8. Nils Karl Aune, Fiat 850 sport
9. Odd Arne Pettersen, NSU
10. Peder Svenning, Hillman Imp
11. Torgeir Varslot, Renault 8
12. Einar Skogtrø, Saab 99
15 Jan Moan, Renault 8
17 Oddvar Melgård, Toyota Corolla
18 Allan Steinsvoll, Volvo Amazon
19 Kai Lien, VW 411
20 Ola Hårberg, Datsun 1000
21 Rune Hårberg, Morris Mini
22 Arve Aasbjørg, Opel Kadett
23 Erling Vandvik, NSU
24 Borgar Strand, Simca 1000
25 Kjell Breding, Volvo PV

Du ser også programmet i filmen i toppen av denne saken. Legg merke til at det står ikke hvilken klubb de kjører for, men hvor de kommer fra.

BILCROSSENS BARNDOM: Isløpet på Verdalselva vinteren 1982 var tidenes andre bilcrossløp i Norge, og det første arrangert av en NMK-klubb. Foto: Karl Ivar Letnes.

Bilcross.no legger ut hele filmen gratis, så alle kan få se den. Men har du lyst til å betale noen kroner, så vi kan bruke enda mer tid og penger på å fortsette digitaliseringen av vårt enorme videoarkiv? Bidra gjerne hvis du har lyst: Vipps til 54 02 81.

Abonner gjerne på Bilcrossarkivet på YouTube!

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

Se flere bilcrossvideoer i Bilcross.no-arkivet.

, ,