Tippa ut av bilcrossdebuten: – Å nei, har du funnet den filmen der?

Knut Øystein Haaland husker godt sitt aller første bilcrossløp. Det varte noen meter, før alt gikk helt skeis.

Hele filmen fra løpet vises fra og med klokka 19.00 fredag 30. oktober 2020.

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Vi fortsetter å grave i det enorme bilcrossarkivet, og ramler over regelrette videoskatter. Og noen litt mindre verdsatte videoklipp.

TO JUNIORER TIL START: Juniorklassen i bilcross fikk en trang start med små startfelt. Ikke som i dag 25 sesonger senere, hvor mange juniorfelt er større enn alle de andre klassene til sammen. Foto: Stian Ormestad.

Dette er kanskje et av det siste slaget:

Bratt læringskurve

– Har heldigvis gått litt bedre etter den tid, sier Knut Øystein Haaland (NMK Larvik) når Bilcross.no tar kontakt 23 år siden debuten på hjemmebanen Hovlandbanen.

Denne bilcrossbanen i Larvik eksisterte frem til og med 2003-sesongen. Denne fredagens bilcrossfilm er det første løpet i 1997-sesongen med mange kanoner fra store deler av landet til start på Hovlandbanen.

Her fikk den gang 16 år gamle Knut Øystein Haaland et brutalt møte med bilcrossen, som han aldri kommer til å glemme.

Bilcross-seiere og NM-medaljer i rallycross

– Ja, det husker jeg godt! Jeg kom med en strøken boble, og klarte å legge den på taket i første sving, sier Knut Øystein og ler.

Siden den skakk-kjørte debuten har det gått bratt oppover, for denne karen har mange bilcross-seiere og flere NM-medaljer fra rallycross. Han har fortsatt en VW Polo i verkstedet som han pusler med.

– Men med turnusjobb og familieliv begrenser kjøringen seg noe, sier 40-åringen som ikke har kjørt siden 2018. Men nå blir Poloen oppgradert og håpet er noen løp neste sesong.

Fikk kjørt resten av løpet

OOOPS! Sleng i sleng og vipps så ligger den strøkne bobla på siden i aller første sving av bilcrosskarrieren. Foto: Stian Ormestad.

Tilbake til debuten på Hovlandbanen i 1997. Med en strøken og råsprek bilcrossboble og halve slekta på publikumsplass. Pluss kompiser og søte jenter fra skolen som skulle se bilcrosshelten deres briljere på banen.

Det endte jo forsåvidt med suksess til slutt. For Knut Øystein fikk stablet bobla på hjulene igjen, og kjørte resten av løpet. De var bare to juniorer, og etter hvert brøyt konkurrenten og Knut Øystein kunne defilere inn til juniorseier, tross taking i 1. omgang.

– Jeg husker veldig godt hvordan rompa på bobla begynte å logre når det gikk fra grus til asfalt, og hvordan jeg febrilsk rattet til ingen nytte, sier Knut Øystein og ler. For godt og vel 20 år senere går det helt fint an å le av det.

– Først og fremst flaut!

KLAR FOR BILCROSSDEBUT: Knut Øystein Haaland til venstre, sammen med kompisene Kristian Torp og Frode Løvall. Foto: Privat.

– Det første jeg tenkte var vel hva broder’n og pappa ville si, bilen var jo tross alt helt strøken før start. Men det ble jo ikke store skadene heldigvis.

– Det var først og fremst flaut. Alle kameratene mine lurte jo på hva i all verden jeg drev med. Men jeg hadde jo fulgt Trond (Martinsen) og alle de andre fra Helgeroa som kjørte fra jeg var liten, så å slippe gassen når man leder er jo ikke noe alternativ, sier Knut Øystein og ler godt.

Og helt til slutt en liten funfact: Da Knut Øysten debuterte i rallycross på Eikås i 2003, la han også den nybygde VW Golfen på taket i 1. omgang.

Her kommer filmen fra hele løpet fredag 30. oktober 2020 fra klokka 19.00:

Ny film hver fredag fra klokka 19.00 – abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Vil du støtte Bilcross.no og jobben som gjøres? Vipps 54 02 81.

,