Fredags(bilcross)filmen: Nest siste seier til en bilcrosslegende på Hovlandbanen våren 1997

Det var store bilcrossnavn fra mange kanter av landet til start, men det var tilslutt en bilcrosslegende helt fra bilcrossens begynnelse som med litt flaks og stor rutine tok seieren.

Hele filmen fra løpet vises fra og med klokka 19.00 fredag 30. oktober 2020.

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

NMK Larvik ba inn til bilcrossløp i starten av april 1997, og til sesongåpningen det året kom kanoner fra store deler av landet. Løpet på Hovlandbanen telte som kvalifiseringsløp til Landsfinalen som gikk i Molde.

PALLEN: Endre Lie (KNA Eiker) på toppen av pallen, sammen med Tony Lund Tjelle (NMK Sandefjord) og Bjørn Harald Erga (NMK Tønsberg). Foto: Stian Ormestad.

Og det skulle bli hardt om finaleplassene og de grommeste plasseringene, som alltid i bilcross.

Populær og rask bilcrossbane

Den lange og brede – og ikke minst raske – Hovlandbanen innbyr til mange spennende fighter. Det gjelder å hente fart for å holde unna eller knipe inn på forspranget.

Den populære banen eksisterte i 20 sesonger frem til siste bilcrossløp i 2003. På bilcrossno-snappen var vi på besøk på den nedlagte banen for ett par uker siden.

Det er mange filmer i arkivet fra denne banen, og vi har allerede lagt ut filmen fra da det ble kjørt to og to heat av gangen i 1987-sesongen.

Flaks og rutine hånd i hånd

Tilbake til sesongåpningen 1997: Rune Teigen (NMK Kongsberg) leder A-finalen foran Tony Lund Tjelle (NMK Sandefjord). På tredjeplass bak boblene følger Endre Lie (KNA Eiker) i sin NSU, etter først å ha vunnet B-finalen.

Først plukker Endre en plass, for så å passere Rune Teigen på aller siste runde når bobla til Teigen ikke orker mer.

Flaks og rutine går hånd i hånd i det bilcrosslegenden Endre Lie krysser målstreken først.

Mangler tre seiere på hundre seiere

Bilcross.no slår på tråden til Endre Lie (77). – Jeg skal vel innrømme at jeg ikke husker alt. Men jeg husker at det var mitt nest siste bilcrossløp, forteller Endre.

Han kjørte ett løp i 1997 – og vant. Så kjørte han ett løp i 1998 på Rallebanen – og vant. Da kjørte han seg opp fra C-finale og totaltvant. – Den motoren har jeg forresten enda, sier Endre og humrer.

Hovland-seieren i denne ukens bilcrossfilm var seier nummer 96, og Ralle-seieren nummer 97. Endre mangler bare tre seiere på å nå det magiske tallet 100:

– Var old boys da jeg startet

KLAR FOR A-FINALE: Endre Lie (KNA Eiker) vinner først B-finalen, før han også vinner A-finalen. Foto: Stian Ormestad.

– Nei, nå er det slutt. Du vet, jeg er snart 80 år. Og jeg var jo old boys da jeg startet, da var jeg allerede 40 år!

Starten på bilcrossdilla kom da Endre og kamerater herjet med høyst privat grisekjøring, allerede fra før bilcrossen kom til landet.

– Vi kjørte oppi betongen her, sier mister Hokksund betong, – her hadde vi fem – seks biler. Det var så moro for både oss og de som så på, at det ble nesten som løp.

Mange løp i 15 sesonger

– Vi tok for det meste tiden, og det viste seg at jeg satte stort sett bestetid. Det var egentlig derfor jeg tenkte at jeg ville prøve å kjøre skikkelig løp, også.

Endre slang seg med i det tredje bilcrossløpet i historien, på vinteren 1982 i et grustak på Modum. Der ble det bare kjørt to løp, begge på is og snø.

– Det var moro å kjøre, og det ble mange løp i 15 sesonger sånn cirka. Først var det bare for moro, men etter hvert som flere kamerater begynte med bilcross ble det mer og mer om å gjøre å slå dem.

Tenkte taktikk og spor

Endre forteller at kameratgjengen gjorde det så bra, at de nærmest byttet på å vinne bilcrossløp.

– Det ble jo tent et ekstra konkurranseinstinkt da, sier Endre og ler. – Jeg hadde en ide om å holde litt igjen i første sving, for det er mulig å gjøre mye i resten av løpet også. Mange hadde lett for å glemme det.

– Jeg tenkte nok litt mer taktisk og ikke minst spor, og kom jeg bak så lå jeg der og så etter svakheter og slo til kanskje i siste runde.

Bilcrosslegende

Endre Lie serverer mange historier på løpende bånd fra bilcrossens barndom.

Så det er neppe siste gang vi skriver om bilcrosslegenden som kunne stått med hundre seiere:

– Ja, jeg tenkte nok lenge på det å klare hundre seiere, men nå er det over og ut. Dessuten, jeg har hatt det mer travelt enn noen gang etter jeg ble pensjonist!, sier 77-åringen.

Tippa ut av bilcrossdebuten: – Å nei, har du funnet den filmen der?

BILCROSSLEGENDE: Den mestvinnende bilcrosseren i bilcrossens barndom Endre Lie (KNA Eiker) spar på med sin NSU på Hovlandbanen. Se det i denne ukens bilcrossfilm. Foto: Stian Ormestad.

Ny film hver fredag fra klokka 19.00 – abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Vil du støtte Bilcross.no og jobben som gjøres? Vipps 54 02 81.