Kanonen ifra nord vant NMKs Mesterskap Nord

KANON FRA NORD: Espen Andersen (NMK Harstad). Foto: Stian Ormestad.

Med en nybygd bil som gikk sine første meter opp på hengeren fredag ettermiddag, fikk det gå som det gikk, tenkte Espen Andersen. Og det gikk veien!

Bakgrunn: Hvem vinner Nord-Norges Landsfinale?

NMKs Mesterskap nord ble arrangert på landets aller nordligste bilcrossbane, Kvenvikmoen motorpark, NMK Alta, lørdag 7. september 2019.

Alle fjorårets vinnere var på plass for å forsvare tittelen, men ingen av dem klarte å gå til topps i år. De havna på tredje- og fjerdeplass, hele gjengen.

Katrine Olsen tok enda en stor seier

STORSEIER: Katrine Olsen (NMK Hålogaland) vant i fjor NMKs Landsfinale for damer – i år vinner hun NMKs Mesterskap Nord. Foto: Stian Ormestad.

For i år var det ett par kjente bilcrossere fra løp sørpå som også tok den største seieren nordpå: I dameklassen gikk Katrine Olsen (NMK Hålogaland) helt til topps – fjorårets Landsfinale for damer-vinner på Rallebanen.

Katrine fikk med seg Veronika Pettersen (NMK Midt-Troms) på andreplass og fjorårsvinner Mia Johnsen (NMK Tromsø) på tredjeplass. Den store hjemmefavoritten Mika Hætta (NMK Alta) veltet voldsomt ut av A-finalen.

I åpen klasse ble fjorårsvinneren Truls Johnsen (NMK Tromsø) skøvet ut av pallen med en fjerdeplass i år. Da var det heller en gammel kjempe som kom brutalt tilbake og vant: Mats Mortensen (NMK Tromsø).

Andreplass gikk til Trond-Are Pedersen (NMK Bardu) og tredjeplass til beste hjemmekjører Johan Margidon Hætta (NMK Alta), sammen med tredjemann i juniorklassen Kris Ronny Kristiansen (også NMK Alta).

PUBLIKUMSFAVORITT: Espen Andersen (NMK Harstad) gjorde seg godt bemerket under NMKs Landsfinale for juniorer på Konsmo motorbane i august. Foto: Stian Ormestad.

Stor publikumsfavoritt

For i juniorklassen gikk Espen Andersen (NMK Harstad) helt til topps foran Pia Lauknes (NMK Midt-Troms) og Kris Ronny Kristiansen (NMK Alta).

Fjorårsvinner Eivind Kristoffersen (NMK Dyrøy) endte også utenfor pallen, på fjerdeplass.

Espen husker nok mange som «kanonen fra nord» på årets Juniorlandsfinale lengst sør i Norges land, på Konsmo-banen den første helga i august. Da ble han en stor publikumsfavoritt med sin Opel Ascona B – og samme type bil rattet han i Mesterskap Nord-finalen.

Bil klar i siste liten

Men med en stor forskjell: Denne Opelen var langt mindre utprøvd i forkant av løpet: – Jeg hadde en helt bygd ny bil som var klar og lastet på hengeren først i 16-tiden på fredag ettermiddag, dagen før finalen.

–  Så hadde ikke fått testet noen ting, og ikke fått justert noe på motor og diverse. I tillegg gikk jeg glipp av treningen også, som var på fredag.

Bilen gikk langt ifra som den skulle i 1. omgang. – Vi begynte å justere oss frem til noe som var bra mellom omgangene, og etter hvert begynte vi å finne et setup som gikk fort nok til at jeg hvert fall skulle kunne fullføre dagen, forteller Espen til Bilcross.no.

Takker pappa pluss kamerat

KANONEN IFRA NORD: Epen Andersen (NMK Harstad). Foto: Stian Ormestad.

– Men at jeg skulle klare å vinne hele skiten, det hadde verken jeg eller pappa særlig tro på – med tanke på hvordan bilen gikk fra første start!

Espen åpnet med en andreplass, fortsatte med enda en andreplass, før det ble heatseier i siste omgang. Det holdt til en A-finale, som han vant.

– Må få takke pappa, Raimon Andersen, og kamerat Carl Fredrik Lyche for all hjelpen den siste uka før finalen, sier Espen:

– Uten dem hadde jeg aldri klart å bli ferdig og ikke minst vinne finalen!

De beste fra NMKs Mesterskap Nord er blant de aller første kvalifiserte til neste års NMKs Landsfinaler.

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!