Fra stang ut i fjor til full klaff i år: – Jeg hadde null forventninger, derfor smaker seier så sinnsykt godt!

SEIERSKLEM: Sindre Haug (NMK Drammen) blir møtt med en skikkelig seiersklem fra mamma Monica Norup Haug i depotavkjøringen etter Smådøl-seieren. Foto: Stian Ormestad.

Junioren Sindre Haug ga Smådølfestivalen en ny sjanse, etter bare trøbbel i fjor – og det angrer han ikke på. For det er aldri langt mellom suksess og fiasko i bilcross: I år endte fjellturen med Smådøl-seier.

Se bilder fra Smådølfestivalen 2019 – oppdatert!

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

Smådølfestivalen, NMK Nore Uvdal, har vært et storløp i norsk bilcross gjennom 25 år – og i sitt 25-årsjubileum var løpet større enn noen gang:

250 deltakere kjørte åtte omganger og en hel haug med finaler gjennom tre dager.

Neste års Landsfinale-arena

MÅLGANG: Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) er de få meterne foran som gjør at det blir en komfortabel seier – hvis noe kan kalles det i actionsporten bilcross…Foto: Stian Ormestad.

Mest spenning knyttet det seg kanskje til åpen klasse, rett og slett fordi NMKs Landsfinale i bilcross går her i 2020. Flere kanoner benyttet anledningen til å bli skikkelig kjent med den kommende Landsfinale-arenaen, med så mye kjøring som Smådølfestivalen innbyr til.

TOPPEN AV PALLEN: Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) har en seier fra juniorklassen fra en tidligere Smådølfestival, og nå også en seier fra åpen klasse. Foto: Odd Kristian Sanner.

Favoritter manglet det ikke på, med flere tidligere Landsfinale-vinnere og mange storløp-vinnere til start. Men til slutt var det en unggutt fra arrangørklubben som tok rotta på alle sammen: Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) i Saab.

Heine kom ut som nummer to, bak klubbkamerat Henning Bergan Karlsrud (NMK Nore Uvdal) i VW boble. Han ratter boble som en helt i tet, men da bobla smatt inn i alternativsporet i tredje runde fikk Heine fritt leide – og da kunne ingen følge tempo hans.

– Med en perfekt siste runde hadde jeg avstanden jeg trengte, og jeg kom først ut av alternativen. Endelig satt den!, jubler Heine til Bilcross.no. Han har en seier fra Smådølfestivalen fra før av, tilbake i 2013 i juniorklassen.

Nå er det ett stort mål som gjelder for den raske uvdølingen: Neste års Landsfinale på hjemmebane. –  Ja, jeg gleder meg veldig! Må bare klare å kvalle.

Det blir neppe noe stort problem, kjenner vi denne karen rett. Han blir garantert en skummel mann i Landsfinalen 2020 på hjemmebane.

FULL KONTROLL: Flaks og uflaks er en stor del av bilcrossen. I fjor var det maks uflaks for Sindre Haug (NMK Drammen), men i år klaffet alt gg deg ble en velfortjent juniorseier. Foto: Stian Ormestad.

Stort mannefall i juniorklassen

I juniorklassen ble det en kamp på liv og død for bilcrossbilene som etter hvert sang på siste verset. I B-finalen kom ingen til det siste refrenget, engang.

Ikke en eneste bil kom til mål, men en Volvo som hadde svingt inn i depot kom plutselig ut av depot igjen og krysset målstreken som den eneste, til latter og stor applaus fra et stort publikum.

For show ble det, hele veien fra første start fredag til siste målgang søndag ettermiddag. På Smådøl får alltid publikum valuta for inngangspengene, og kanskje mer enn noen gang før i årets oppgjør.

DRAMATIKK: Torjus Halland (NMK Nore Uvdal) klarte akkurat å sneie unna konkurrenten på tuppa, og ledet juniorklassen etter innledende omganger. Foto: Odd Kristian Sanner.

I A-finalen maktet bare halve finalefeltet å komme seg til mål: Sindre Haug (NMK Drammen) i Opel Kadett foran Magnus Ransedokken (NMK Gol) i Volvo 240 og Torjus Halland (NMK Nore Uvdal) som med sin Pelle Politi-boble ledet juniorklassen før finalekjøring.

SLÅSSKAMP: Dramatikken toppet seg i juniorenes B-finale. Et fantastisk show av våre yngste bilcrossere! Foto: Stian Ormestad.

Seierherren Sindre Haug forteller til Bilcross.no at han stilte uten noen særlig store forventninger etter totalt stang ut i fjor.

– Men jeg fant raskt en god flyt på banen og dro i land syv heatseiere og en brutt omgang etter å ha vært litt ivrig inn mot første sving – da ble jeg stående igjen i sandfella.

– Alt gikk over all forventning da jeg var rett i A-finale likevel, og det uten å måtte skru en eneste skrue i løpet av hele helga!

Sindre tenkte før finalekjøring at alt i A er en bonus, og at «vi får ta det derfra». Men han dro starten, og det holdt ledelsen helt inn til målflagget vaiet etter fem finalerunder – helt uten problemer.

– Nå blir det en travel uke så vi får gjort klart til Juniorlandsfinale i Konsmo allerede neste helg, forteller Sindre til Bilcross.no. Der skal vi nok se opp for en liten grønn gnager fra NMK Drammen.

SJAMPIS: Bilcrossjentene på pallen feirer Smådøl-suksess. Foto: Odd Kristian Sanner.

Best når det gjaldt

Også i A-finalen for damer ble det spennende: Marlene Sundet (NMK Larvik) holdt hodet kaldt når det smalt i øst og vest foran henne.

Hjemmefavoritt Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) var lynrask ut fra start med sin Saab, men ble bred i første sving. I andre sving prøvet Randi Sanner Hansen (NMK Tønsberg) seg – også i Saab – og det ender i en stjernesmell.

Når to slåss, vinner den tredje: Marlene manøvrerte seg mellom konkurrentene med sin lille Opel Astra.

KJEMPER OM SEIER: Mens Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) og Randi Sanner Hansen (NMK Tønsberg) braker sammen, ligger Marlene Sundet (NMK Larvik) bak på tredjeplass og lurer. Foto: Stian Ormestad.

– Det ble litt kniving foran meg, og jeg kom meg helskinnet ut av det – og kjører fritt gjennom hele resten av finalen, forteller Marlene til Bilcross.no.

SEIERSKLEM: Bilcrossjentene deler ut klemmer etter en fantastisk A-finale for damer. Foto: Stian Ormestad.

Dermed var Larvik-jenta best da det gjaldt som mest, etter å ha ligget på andre- og tredjeplass i dameklassen gjennom fredag og lørdag.

– Dette var en sinnsykt bra helg, og jeg er veldig fornøyd! Jeg vil takke alle rundt meg som gjør dette mulig, og ikke minst mine sponsorer. Dette er første gang jeg tar en Smådøl-seier, og det kjennes veldig godt.

I fjor endte hun på andreplass totalt, og målet om å klatre helt til topps ble oppfylt.

– Men jeg visste at dette ville bli tøft. Smådølfestivalen er et veldig bra arrangement med knallhard konkurranse. Derfor var dette helt fantastisk!

Stamgjest på seierspallen

FORD SIERRA-FIGHT: Veteranene slåss i Sierra, der Bernt Osmundnes (Østfold motorsport) tilslutt trekker det lengste strået foran Olav Inge Beisland (KAK Kristiansand). Foto: Stian Ormestad.

Bernt Osmundnes (Østfold motorsport) vant veteranklassen, to plasser opp i forhold til tredjeplassen i fjor – en trofast kar på pallen.

VETERAN-PALLEN: Bernt Osmundnes (Østfold motorsport) klater helt til topps på pallen i år. Foto: Odd Kristian Sanner.

Videre i veteranenes A-finale: Olav Inge Beisland (KAK Kristiansand), Josef Grothe (NMK Nord Gudbrandsdal), Torgeir Bergan (NMK Nore Uvdal), Stein Fredriksen (NMK Kongsberg) og uheldige Kjetil Solli (NMK Modum Sigdal) som sto ubeseiret så lenge Mitshubishien holdt ut.

Rekkefølgen i A-finalen for åpen klasse ble Heine Rudi foran Henning Bergan Karlsrud, Daniel Samuelsson, Jørn R. Grinden, Mats Åsheim og Kristoffer Gutu Holt.

Rekkefølgen i A-finalen for damer ble Marlene Sundet foran Sunniva Rudi, Kariann Mobæk, Silje Solbakken, Randi Sanner Hansen og Eirin Holmen.

Og i junior ble dette rekkefølgen i A-finalen: Sindre Haug foran Magnus Ransedokken, Torjus Halland, Peder Braaten, Jens Hvaal og Ole Henry Steinsholt.

Komplette resultatlister fra alle klasser finner du under bildene.

TAR I MOT PUBLIKUMS HYLLEST: Marlene Sundet (NMK Larvik) feirer på biltaket etter hennes første Smådøl-seier. Foto: Stian Ormestad.

HENDA I VÆRET: Sindre Haug (NMK Drammen) feirer juniorseier på Smådøl. Foto: Stian Ormestad.

SØSKEN-SUKSESS: Storebror Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) på førsteplass i åpen klasse, og lillesøster Sunnniva Rudi (NMK Nore Uvdal) på andreplass i dameklasse. Foto: Privat.

Resultater Smådølfestivalen 2019 – junior.

Resultater Smådølfestivalen 2019 – åpen.

Resultater Smådølfestivalen 2019 – damer, veteran og rallycross.

FØRERMØTE: Rekordmange deltakere foran klubbhuset på Smådøl. Foto: Odd Kristian Sanner.

PUBLIKUMSBANE: Smådøl har en perfekt naturlig omegn, der publikum lett finner seg en plass med oversikt over alt som skjer. Foto: Stian Ormestad.

Se bilder fra Smådølfestivalen 2019 – oppdatert!

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

Mer info finner du hos arrangøren NMK Nore Uvdal.

Les mer om Smådølfestivalen i Bilcross.no-arkivet.