Fredags(bilcross)filmen: Vårvelta på Lyngås 1999

FRA ARKIVET: Juniorvinneren i Vårvelta for 20 år siden er en langt ifra ukjent herremann: Olav Fredriksen har etter dette kjørt inn til mange flere bilcross-seire og mye edelt metall i rally og rallycross.

Sjekk ut Bilcross.no-arkivet her – og abonner på YouTube!

Filmen vises som vanlig fra klokka 19.00 førstkommende fredag!

Vårvelta og Høstvelta på Lyngåsbanen ble et begrep i bilcrossen. Et must for mange, både for å komme i gang og runde av bilcross-sesongen.

En historisk bilsportarena

Det ble kjørt bilcross på den legendariske Lyngåsbanen fra bilcrossens spede start, og helt frem til nedleggelsen med siste løp høsten 2013.

Her ble de to første NMKs Landsfinaler kjørt, og på 20-årsjubileet til NMKs Landsfinale i 2006 kom Landsfinalen tilbake til Lyngåsbanen.

Aller mest kjent er motorsportens Holmenkolldag med EM-runder i rallycross i hele Martin Schanches storhetstid. Ikke rart nye fremtidige rallycrossnavn startet sin bilsportkarriere her, i en bilcrossbil:

En av Norges mest meritterte førere

Olav Fredriksen (KNA Eiker) debuterte som bilcrossjunior på Vårvelta 1998. Da ledet han A-finalen til siste sving, der smatt en konkurrent forbi og det ble en andreplass.

Han var klar for revansje i Vårvelta året etter. Og det ble revansje, med sin sedvanlige svarte Opel Ascona A.

Og for å gjøre en lang historie kort:

Olav tok totalt 15 seiere i bilcross, før han gikk videre til rallycross og rally. Her er det blitt 18 NM-medaljer, et SM-sølv og -bronse.

Symbolsk nok tok han også seieren i det siste rallycrossløpet på Lyngåsbanen. Han er en av Norges mest meritterte førere, fortsatt aktiv, og snart med en ny generasjon på gang i crosskart.

Selv har Olav kjørt bilcross bare ett par ganger de siste årene, begge gangene har det blitt seier i klubbløp. Ellers går det i rallycross- og rallysatsing.

Men han trekker på smilebåndet når Bilcross.no spør om det ikke hadde vært moro å kjøre et bilcrossløp med en god, gammel Opel Ascona A igjen – der all moroa startet.

Hjemmedominans

I åpen klasse gikk Steinar Johannessen (NMK Drammen) til topps på hjemmebane, med et koppel med hjemmekjørere i lysegrønne bobler bak seg i A-finalen.

Fredags(bilcross)filmen ligger klar og vises fra klokka 19.00 fredag. Her finner du flere fredags(bilcross)filmer.

Bilcross.no legger ut hele filmen gratis, så alle kan få se den. Men har du lyst til å betale noen kroner, så vi kan bruke enda mer tid og penger på å fortsette digitaliseringen av vårt enorme videoarkiv? Bidra gjerne hvis du har lyst: Vipps til 54 02 81.

Abonner gjerne på Bilcrossarkivet på YouTube!

Her har siste bilcrossbil gått i mål på Lyngås: – Det er så det presser seg på en liten tåre i øyekroken, veitu.

Lyngås-leder: – Nå kan dem angre, dissa naboene!

Alle barndommens bilcrossbaner som forsvant…

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

Se flere bilcrossvideoer i Bilcross.no-arkivet.