Fredags(bilcross)filmen: Sankthanscrossen 1989 – er dette rett og slett det ultimate bilcrossløp?

BILCROSSARKIVET: Erik Ravnås har bare vunnet ett eneste bilcrossløp – og det var Sankthanscrossen på hjemmebane for 30 år siden. Dette må være det ultimate bilcrossløpet, uten et eneste dødpunkt. Vi viser hele finaledagen i den neste fredags(bilcross)filmen.

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Erik Ravnås (NMK Modum Sigdal) er i dag 52 år gammel – og han var bare 22 år gammel da han tok innersvingen på alle i Sankthanscrossen på Sigdal sommeren 1989.

MASSEKRASJ: Inni denne mølja ligger fem biler krøllet sammen – blant dem Erik Ravnås (NMK Modum Sigdal) som vinner til slutt. Foto: Håkon Ek.

– Det var stort, forteller han til Bilcross.no, – spesielt at det skjedde i et storløp – på hjemmebane!

Det ultimate bilcrossløp?

Han gleder seg til å se løpet, som må sies å være det ultimate bilcrossløp. Det skjer noe overalt – hele tida – og med en knallgod speaker i den legendariske Thor Mostue i tårnet. Filmen vises som vanlig fra klokka 19.00 fredag.

Her snakker vi Granum-brødre på hjemmebane i bittesmå Fiater, massevis av tøffe NSU-er, Renaulter, Skodaer og VW bobler, Lundteteigen-Volvoer som ruller voldsomt ut av tetstriden, Viko som shower med Chevy, brutale krasjer og spenning helt inn til siste meter.

– Jeg følger med på Bilcross.no og hadde håpet at dette løpet kunne finnes på film. Det blir veldig artig å sette seg til for å mimre!, sier Erik til Bilcross.no.

Storløp gjennom alle tider

Han sørget for å starte med bilcross så kjapt han bare kunne. Den gangen var det førerkortkrav og dermed aldersgrense 18 år. Rundt de samme tidene som Erik fylte 18, sto Sigdal-banen ferdig og bilcrossmiljøet blomstret. 

Sankthanscrossen på Sigdal ble kjapt et av sesongens gjeveste oppgjør, med lange startlister og stappfull publikumsskrent.

Mye likt den dag i dag – dette er et av storløpene som har holdt seg på høyden gjennom alle tider.

I år teller Sankthanscrossen 2019 som 2. runde i Bilcross.no-cup, kvalifisering til årets Landsfinaler i bilcross, og de beste får invitasjon til neste års Eliterace.

Masse finaler – men bare en eneste seier

GULFLAGG: Erik Ravnås (NMK Modum Sigdal) er den eneste igjen på banen i dette heatet. Foto: Håkon Ek.

En seier fra Sankthanscrossen på Sigdal henger høyt. – Det er absolutt høydepunktet for min del, forteller Erik Ravnås til Bilcross.no.

Han kjørte aktivt i åtte sesonger. – Det ble masse finaler – stort sett hvert eneste løp – men det ble bare denne ene totalseieren.

Det ble først ett par sesonger med Ford Anglia. På slutten kjørte han Lada. Det ble noen løp med boble innimellom, lånt av broder’n. Men det var Skoda som virkelig gjaldt, og da snakker vi skikkelig gode, gamle Skodaer:

– Ja, vinnerbilen var vel en Skoda 1000 MB med en Volvo B20-motor baki, forteller Erik. – Det var ikke all verden med kjøreegenskaper. Støtdempere visste vi nesten ikke hva var, sier han og ler.

DUETT-RULL: En Volvo Duett ruller voldsomt! Foto: Håkon Ek.

– Ja, det skjedde vel noe i starten der?

– De var ikke no’ særlig populære, dissa Skodaene mine. Det var vel bud på dem bare en eneste gang, og da mista jeg den – for jeg hadde aldri eget bud.

– Men du veit, en sku’ hatt en sånn Skoda med skilter på i dag. Det hadde vært no’!

Vinnerracet husker han litt av, men ikke alt. I prat med Bilcross.no demrer det: – Ja, det skjedde vel noe i starten der?

Det har han så absolutt rett i. I et innledende heat braker alle bilene i heatet sammen og havner i en eneste stor haug med vrak. Den eneste som kommer seg løs, er Erik – og han tar en viktig heatseier med et vrak.

– Neida, det va’kke så gæli egentlig, retter Erik på Bilcross.no-referatet fra løpet: – Sånn jeg husker det var egentlig bilen ganske så hel.

Ikke mange A-finalister over målstreken

I A-finalen vil heller ikke dramatikken noen ende ta. Vi skal ikke røpe for mye, men vi kan si såpass at det er ikke spesielt mange biler som kommer seg over målstreken.

Erik ga seg med bilcross da han var 25 år. Hvorfor? – Det var det vanlige, det da: Husbygging og unger.

Etter det har han hjulpet til på løp, både bilcross, rallycross og Sigdalsrally. De siste årene har han kommet mest som publikummer. Sankthanscrossen er fortsatt artig å få med seg.

– Det er yngre krefter som stort sett har tatt over nå – heldigvis.

Blir aldri kvitt bilcrossbasillen

Selv om Erik ikke har kjørt ett eneste løp på 27 år, merker han at det ligger en bilcrossbasill der han ikke blir kvitt. Det frister litt å hente ned hjelmen fra hylla:

– Ja, det hadde vært moro, men det går mye tid til skruing og forberedelser til løp. Jeg har egentlig ikke tid til det. Men jeg kan ikke skylde på husbygging og unger lenger, da…

– Det står faktisk en bilcrossbil i verkstedet her. Det er nevøen min Sondre Ravnås som bruker den, han har kjørt noen klubbløp. Det rykker litt i gassbeinet, og en bilcrossbil er aldri langt unna.

– Men jeg har klart å begrense meg, sier Erik og ler. Den egentlige grunnen er neppe bare mangel på tid, kombinert med sunn fornuft?

SEIER! Erik Ravnås (NMK Modum Sigdal) kjører inn til sin eneste seier i bilcrosskarrieren, med Skoda 1000 MB. Foto: Håkok Ek.

– De kjører så fort dissa ungdommene nå om dagen, så det spørs om ikke motet svikter!

Ingenting kan toppe Sankthanscrossen 1989

– Når du var med på den galskapen for 30 år siden – og vant – da kan du vel trygt gå det meste i møte i dag også?

– Hehe, ja – det var harde tak, det var det. Men det var den gang da, sier Erik. Han vet at det er en egen veteranklasse, og til og med en veteran-Landsfinale.

– Jeg følger med på Bilcross.no og er med i miljøet fortsatt, så en veit aldri.

– Men det er nok ingenting som kan toppe den seieren på Sankthanscrossen.

MASSEKRASJ: Her kommer fire favoritter ut av vrakene sine, mens Erik Ravnås (NMK Modum Sigdal) kunne tøffe videre. Foto: Håkon Ek.

Fredags(bilcross)filmen ligger klar og vises fra klokka 19.00 fredag. Den er filmet av Håkon Ek, og redigert av Stian Ormestad. Her finner du flere fredags(bilcross)filmer.

Bilcross.no legger ut hele filmen gratis, så alle kan få se den. Men har du lyst til å betale noen kroner, så vi kan bruke enda mer tid og penger på å fortsette digitaliseringen av vårt enorme videoarkiv? Bidra gjerne hvis du har lyst: Vipps til 54 02 81.

Abonner gjerne på Bilcrossarkivet på YouTube!

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

Se flere bilcrossvideoer i Bilcross.no-arkivet.

, ,