Egil Nygård er død: En hederskar og en ildsjel

FULL KONTROLL: Egil Nygård under Smådølfestivalen i fjor. Foto: Stian Ormestad.

MINNEORD: Egil Nygård gikk bort lørdag 16. desember. Han var en allsidig kar som vil bli savnet i motorsportmiljøet. Våre tanker går til de nærmeste og klubben i Egils hjerte; NMK Nore og Uvdal.

«Egil var sjef, men ikke den brautende typen. Nei, han var lugn, men bestemt og det måtte han også være».

Det skriver Ole John Hostvedt, som gjennom jobben som sportssjef i Laagendalsposten hadde mye med Egil Nygård å gjøre:

«Jeg våger påstanden om at Numedalsrally neppe hadde vært den institusjonen det er uten Egils innsats. Han var kunnskapsrik, han var en organisator, en ledertype, en hederskar og en ildsjel».

Mottok flere hederspriser

Heller ikke Smådølfestivalen og bilcrossmiljøet i NMK Nore og Uvdal hadde vært det samme uten Egil.

Egil var ivrig på bilcrossbanen, de siste åra som organisator og medhjelper i arrangørstaben også der. Den blide karen vil bli savnet i et miljø der alle kunne slå av en prat.

Egil var den første vinneren av Laagendalspostens ildsjelpris i Nore og Uvdal, skriver sportssjefen i lokalavisa. Det var en av mange hederspriser for hans bidrag utover det vanlige i lokalsamfunnet, og for å gjøre Numedal og Smådøl kjent ut over kommune-, fylkes- og til og med landegrensene.

Hver gang Egil fikk skryt, snudde han det til skryt av dugnadsånden i dalføret. Det er ganske utrolig hvordan ei bygd og en klubb kan mobilisere på den måten som NMK Nore og Uvdal klarer gang på gang.

Men Egil kunne innrømme at det var litt av et opplegg å holde styr på. Han skal ha sagt om Numedalsrally at «det var som å ha 20 skirenn gående på en gang».

Et stort medmenneske

Det er 30 år siden at Smådøla første gangen ble brukt som rallyetappe. I 1990 var Egil løpsleder for Numedalsrally for første gang, og har vært det siden.

Rundt samme tid ble Smådøl motorsenter etablert, og her har det blitt arrangert Landsfinale i bilcross, Landsfinale for bilcross junior – og ikke minst Smådølfestivalen hver sommer siden 1990-tallet.

Egil hadde kontroll på de store arrangementene, men tok seg også tid til hver og enkelt rundt ham. Blant kondolansene på hans Facebook-vegg er det flere som takker for at han tok seg tid til akkurat dem i en vanskelig tid.

En skriver: «For meg betydde Egil svært mye da jeg var 15 – 16 år og virkelig trengte at noen stilte opp for meg. Egil gjorde det, og det glemmer jeg aldri. Et stort medmenneske».

En allsidig kar med mange talenter

Til daglig jobbet Egil som lastebilsjåfør. I tillegg til engasjementet i motorsport, var han en viktig kar i det lokale idrettslivet, som trener for både hopp- og fotballag i bygda.

Da Egil var trener for det første laget fra Uvdal som kom med i Norway Cup, dro han i banken og tok opp et privat lån for å forskuddsbetale deltakeravgiften til laget.

Han hadde også musikalske talenter, der han også holdt orden – på takten. Tidlig på 1970-tallet reiste han land og strand rundt med gruppa «Heavy Express». Han har også spilt i korpset i hjembygda.

En allsidig kar som vil bli savnet i lokalmiljøet, i idrettsmiljøet, musikkmiljøet og i motorsportmiljøet. Våre tanker går til de nærmeste og klubben i Egils hjerte; NMK Nore og Uvdal.

Egil Nygård gikk bort lørdag 16. desember 2017, 66 år gammel.

Les mer om NMK Nore og Uvdal.

,