– Til neste år er det endelig Telemark sin tur!

NÅ ER DET TELEMARK SIN TUR! Landets beste juniorkjører skal i 2018-sesongen kåres på Grenland motorsportsenter, mens landets beste bilcrossjente skal kåres på Rallebanen hos naboklubben NMK Bø. Foto: Stian Ormestad.

LANDSFINALE: Telemark har en stolt bilcrosstradisjon, med flere baner og mange aktive bilcrossere. Men det har sittet langt inne å få en Landsfinale hit. Når det endelig løsner, løsner det skikkelig!

NMK Grenland skal ta i mot landets juniorelite til Landsfinalen for junior 2018. Siste mulighet til å teste banen i år, er helgen 7 – 8. oktober – i finaleløpet i årets Bilcross.no-cup.

Sjekk påmelding og mer info om finaleløpet på Grenland!

NMK Bø skal ta i mot bilcrossjentene til Landsfinalen for damer 2018. Siste mulighet til å teste denne banen i år, er allerede til helgen 30. september – i finaleløpet i årets Bø-cup. Hit kommer selveste Lothepus, som har yppet til kamp mot bilcrosserne:

Les mer: Forventer fartsfest med Lothepus som hedersgjest

PUBLIKUMSBANE! Hele banen og litt til tas i bruk når det kjøres bilcross på Rallebanen, NMK Bø. Foto: Stian Ormestad.

Bilcross på speedway- og gokart-bane

Telemark har en lang bilcrosshistorie, for her ble det kjapt rigget til bilcrossløp etter at sporten kom til landet tidlig på 1980-tallet. Rett utenfor Skien, ved Geiteryggen flyplass, var det allerede en rundbane for speedway.

Her ble det kjørt bilcrossløp, rundt og rundt. Til og med startprosedyren var som i speedway, med en tråd foran startfeltet som føk opp da starten gikk.

I begynnelsen var det et rent rundbaneløp med bilcrossbiler. Etter hvert ble det lagt inn en liten sjikane på den ene langsiden, der førerne måtte slippe litt opp på venstresvingen rundt en tønne. Det ble såvidt en liten sladd til høyre.

Med tiden ble det også anlagt en gokartbane på området, og bilcrossbanen gikk innom også denne. Blandingen av speedway-bane og gokart-bane ble en mildt sagt variert og utfordrende trase.

Det ble satt opp en hel haug med tønner for å guide vei rundt traseen. Men de ble ofte kjørt ned, alle som en. Den mest slitsomme jobben hadde alltid den stakkars «tønnemannen», som måtte løpe bena av seg på jakt etter løpske tønner over hele Geiteryggen.

Det ble kjørt bilcross på Geiteryggen til rett over 2000-tallet. Her kjørte også de store gutta oppvisningsløp, som for eksempel Martin Schanche.

KNALL OG FALL: Alltid action når det kjøres bilcross i Bø. Foto: Stian Ormestad.

Landets beste bilcrossjente og -junior skal kåres i Telemark

Det ble en snaut ti års pause for NMK Grenland, før Grenland motorsportsenter sto ferdig på Flitti i 2010. Dette er et stort område satt av til motorsport, med et flott baneanlegg, digert depot og god oversikt for publikum.

KLAR FOR KAMP: Leif Einar Lothe, bedre kjent under artistnavnet Lothepus, er klar for bilcross i Bø. Foto: Privat.

Det er altså her at landets beste juniorkjører skal kåres i 2018-sesongen, mens landets beste bilcrossjente skal kåres hos naboklubben NMK Bø, på Rallebanen:

Her er det blitt kjørt bilcross jevnt og trutt siden midten av 1990-tallet, med varierende deltakertall. Denne banen var allerede fra starten av en skikkelig bilcrossbane, og lite har skjedd siden – den er fortsatt svingete og svært krevende.

Nå er Rallebanen tilbake til gamle høyder, med fulle startlister og fantastisk bilcross-underholdning for publikum. At Lothepus ypper til kamp til helgen, hjelper også på på interessen!

Les også: – Hoy! Vi kjem og kjøyrer fletto av deko på Rallebanen!

Sjekk denne videoen fra A-finalen på Rallebanen for 20 år siden, i Sommerløpet på Rallebanen 1997.

I tillegg til disse banene, var det også en bane utenfor Notodden. Se film fra denne banen her (www.facebook.com/bilcross.no) – og se et godt, gammelt bilcrossheat fra denne banen i ekte bilcross-stil:

NMK Grenland avslutter sesongen med todagers bilcrossløp helgen 7 – 8. oktober – finaleløpet i årets Bilcross.no-cup.

Sjekk påmelding og mer info om finaleløpet på Grenland!

NMK Bø avslutter sesongen lørdag 30. september – finaleløpet i årets Bø-cup. Hit kommer selveste Lothepus, som har yppet til kamp mot bilcrosserne:

Les mer: Forventer fartsfest med Lothepus som hedersgjest

, , ,