Landsfinalen kommer hit i 2017

169__BC14_Landskamp_ferdig_002_NETT

LANDSFINALEN I ÅPEN KLASSE 2017: NMK Trøgstad skal arrangere Landsfinalen på Momarken bilbane. Foto: Stian Ormestad.

NMKs LANDSFINALE I BILCROSS: Sjekk hvem som skal arrangere landets grommeste bilcrossløp de to neste åra. Bare en av fem er ny som Landsfinale-arrangør.

På NMKs Sportsmøte 2015 helga 13 – 14 – 15. november 2015 ble det klart hvem som skal arrangere NMKs Landsfinale for åpen og junior i 2017-sesongen, og hvem som skal arrangere Landsfinalen for damer i 2016:

I 2016-sesongen er det allerede klart at Landsfinalen for åpen klasse går på Starmoen motorbane, NMK Elverum, og Landsfinalen for junior går på Fuglehaugen, NMK Gol. Det ble avgjort på fjorårets Sportsmøte.

I fjor som i år fortviler klubber som aldri har fått lov å arrangere det prestisjefylte løpet, mens klubber som har hatt landsfinalen før nok en gang blir prioritert.

Det finnes klubber som har investert store summer i nye, flotte baneanlegg som søker for å arrangere Landsfinale – som aldri har fått den muligheten før, og som trenger inntektene et slikt stort stevne bringer med seg.

En klubb dette gjelder er NMK Grenland. Der er det lagt ned mye dugnad og store pengesummer i et splitter nytt, flott motoranlegg som ble åpnet høsten 2010, etter at bilcrossbanen på Geiteryggen ble lagt ned i 2001.

NMK Grenland har aldri arrangert Landsfinale i bilcross, hverken på gamlebanen eller på det nye anlegget – selv om det er søkt gang på gang. Morgan Riis forteller på vegne av klubben at de er veldig skuffa – i år igjen.

Tidligere het det seg at Landsfinalen ikke skulle gå til klubber som hadde hatt den før, så lenge det finnes nye, verdige arrangører og baneanlegg.

Det prinsippet ble brutt til stor debatt tilbake i 2006, da NMK Drammen fikk Landsfinalen igjen etter å ha hatt den de to første åra på 1980-tallet. Etter det har det vært mer regelen enn unntaket, at tidligere arrangører får Landsfinalen på nytt.

NMK Gol har hatt tett med Landsfinale de siste årene. Landsfinalen for åpen klasse i 2012, Landsfinalen for Damer i 2014 og Landsfinalen for Junior i 2016.

2016-arrangøren NMK Elverum hadde Landsfinalen 20 år tidligere, 2017-arrangøren NMK Trøgstad hadde Landsfinalen 19 år tidligere. Damelandsfinale-arrangør NMK Aremark hadde Landsfinalen for åpen tilbake i 2009.

Eneste er NMK Hamar som ikke har hatt Landsfinalen før, men klubben gikk for noen år siden over fra NAF til NMK, og ble også slått sammen med NMK Ringsaker, som hadde landsfinalen for ti år siden på Krabyskogen.

Nå skal Vendkvern for første gang bli Landsfinale-arena, en bane som har vært vertskap for storløpet Neglespretten i mange, mange år.