Petter Leirhol er beste junior i 2012-sesongen

Leirhol8

SEIERSBRØLET: I øs pøs regnvær jubler Petter Leirhol (NMK Valdres) for endelig å klatre helt til topps i sitt siste forsøk i landsfinalen for juniorer. Foto: Stian Ormestad.

Valdres-junioren har kjørt A-finale to landsfinaler på rad – denne gangen kom han seg ikke til bedre enn en B-finale etter innledende omganger.

Med strøken kjøring fra første start, i en like strøken VW boble med wankel-motor i hekken, var veien til enda en A-finale staket ut.

Leirhol7

FULL FART: Tross vanskelig og vått føre, holder valdresingen Petter Leirhol tempoet oppe i Landsfinalen for junior 2011. Foto: Stian Ormestad.

– Planen er ett par plasser opp fra i fjor, sier den raske boble-kjøreren i intervju over høytaleranlegget etter den andre heatseieren. I fjor ble Leirhol nummer tre.

Men i tredje og siste omgang ble det en tredjeplass bak John Magnus Sivesind (NMK Gjøvik) i en minst like flott Opel Ascona B. Sivesind sto dermed med tre strake heatseiere og snappet A-finaleplassen foran nesa på Leirhol.

harberg2

SLITER I SØLA: Fjorårsvinner Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) kommer seg til A-finale, men klarer ikke å forsvare seieren fra Landsfinalen for junior 2011. Det blir en sterk andreplass bak Leirhol. Foto: Stian Ormestad.

Fjorårsvinneren Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) i Opel Kadett E og Tord Ingar Nygård (NMK Fluberg) i VW boble kjørte også inn til tre heatseiere av tre mulige – begge disse to også rett i A-finale.

Lars Kristian Bønøgård (NMK Aremark) i VW boble og Marius Sannerhaugen (NMK Elverum) i Opel Corsa kom seg også til A-finale med to heatseiere og en andreplass, men i en bedre rekkefølge enn Leirhol.

Leirhol6

DANSER INN TIL SEIER: Boble-kjøreren Leirhol junior sladdet inn til seier i søla på Gardermoen. Foto: Stian Ormestad.

Dermed rykket forhåndsfavoritten Leirhol nedover i finaleoppsettet.

– Jeg trodde det skulle bli en D- eller kanskje i beste fall en C-finale, spådde Leirhol. Men det skjedde så mye i siste omgang at et stort mannefall bragte Valdres-junioren helt opp til en B-finale, som han vant.

B-finalen var neppe noe mindre hardt startfelt enn A-finalen. Her var det seks sultne juniorer som hadde gjort en minimal miss i en omgang, og ville revansjere det med B-finaleseier og sikre seg siste ledig plass i A-finalen.

Leirhol5

STARTRASK BOBLE: Den gamle bilcrossbilen med stor B funker fortsatt. Det ble boble-dominans i Juniorlandsfinalen 2012 på Gardermoen motorpark. Foto: Stian Ormestad.

– Det var knallhardt, men jeg hadde kanskje en fordel av å kjøre B-finalen. Da fikk jeg sett ut hvor de verste vanndammene var og kunne styre unna dem i A-finalen, sier Leirhol. For i A-finalen var han suveren og kunne danse inn til seier med sin flotte svarte boble.

– Alle har sagt at det ikke nytter å komme til Gardermoen med boble. «Du blir kjørt forbi på alle kanter i langsvingen», har folk sagt i ett par år, forteller Leirhol etter seieren. Men han har hatt trua på den gamle bilcrossbilen med stor B.

– Det var aldri noen tvil, jeg skulle kjøre boble. Det er deilig å vise folk at det går an, det var nok en seier mot alle odds, innrømmer Leirhol. Men han viser til at det var hele tre bobler i A-finalen på den raske Gardermoen-banen – av fem bobler til start.

Leirhol9

SEIERSPALLEN: Petter Leirhol (NMK Valdres) på toppen av pallen. Foto: Stian Ormestad.

Nå skal landets beste juniorkjører ta steget opp i åpen klasse – han er med seieren kvalifisert til Landsfinalen i bilcross 2012. Den går på Fuglehaugen lørdag 18. august i regi av NMK Gol.

De voksne gutta og jentene skal se opp for en uredd boble-kjører. For det blir boble der også.

– Klart det! Helst vinnerbilen fra Juniorlandsfinalen, hvis jeg beholder den på bud. Hvis ikke har jeg flere bobler å ta av, sier unggutten og gliser.

Gatt_skoa_av_seg

GÅTT SKOA AV SEG: En av deltakerne har tydeligvis gått skoa av seg. Foto: Stian Ormestad.

,