Innsjekk før Vårløp på Kongsberg 2024: Er Ole Henry like suveren?

VANT I FJOR: Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) vant både sesongavslutningen på Kongsberg med Sølvcrossen i fjor, og Bilcross.no-cup sammenlagt i fjor. Han trives godt på Kongsberg og er nok den aller største favoritten før årets første runde i Bilcross.no-cup med Vårløp på Kongsberg 2024. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi bommet helt før sesongens første løp med Bergensracet, der vinneren til slutt i åpen klasse ikke var nevnt en gang. Så det kan være at vi bommer igjen, men likevel: Dette er noen av de navnene vi biter oss mest merke til før Vårløp på Kongsberg 2024.

Sesongens første store bilcrosshelg: 427 påmeldt.

Den siste helga i april 2024 blir årets første store bilcrosshelg, med flere store løp i Norges bilcross-land: Det kjøres løp i regi av NMK KongsbergNMK FlubergKAK Kristiansand og NMK Aremark – sistnevnte kjører to løp, et bakkeløp lørdag og et kvalifiseringsløp søndag.

Totalt på alle disse fem løpene er det påmeldt 427 deltakere i skrivende stund. Det er ikke mange slike helger i løpet av året, der så mange skal ut i bilcross-krigen på banen i samme helg.

Cup og kvalifisering

FJORÅRETS A-FINALE: Fjorårets sesong ble avsluttet med denne A-finalen i Sølvcrossen, med Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) i ledelse fra start til mål. Nå starter en ny sesong med Vårløp på Kongsberg, der Ole Henry tok en andreplass i fjor og til slutt vant Bilcross.no-cup totalt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det største løpet blir NMK Kongsbergs Vårløp 2024, som også teller som kvalifiseringsløp til NMKs Landsfinale for åpen- og juniorklasse, og det er 1. runde i Bilcross.no-cup 2024. Her er det i skrivende stund påmeldt 137 deltakere – sjekk startlistene her (ekstern lenke).

Vi prater om helga som kommer i denne ukas Bilcrossprat – den kommer du til å finne her på Bilcross.no, og du kan abonnere på YouTube-kanalen vår for å få varsel hver gang vi legger ut noe ny moro.

Abonner gjerne også på Bilcross.no på snap, der legger vi ut mye fra før, under og etter løp: bilcrossno.

Raske juniorjenter

Hele 9 av deltakerne er i junior trening, det er gledelig med tanke på rekrutteringen. Slår vi de sammen med ordinær juniorklasse, blir det hele 45 juniorer til start!

I ordinær juniorklasse legger vi merke til en hjemmefavoritt med etternavn Brekke – vi vet godt hva de kan få til på hjemmebane – så også Oda Brekke (NMK Kongsberg)?

Startnummer 209 Emma Michelle Østenstad (NMK Bø) kjørte A-finale på Kongsberg i Sølvcrossen i fjor. Det gjorde også Maren Fulsås (NMK Nore Uvdal) som sto med fem strake heatseiere etter innledende omganger.

Tittelforsvarer i Bilcross.no-cup

JUNIOR-VINNER: Stian Bårdseth (NMK Hamar) tok seieren i både finaleløpet og Bilcross.no-cup totalt i fjor. Klar for 1. runde i årets cup på Kongsberg, som i fjor. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Startnummer 217 Stian Bårdseth (NMK Hamar) vant i fjor Bilcross.no-cup sammenlagt, blant annet etter knallgod plassering i denne første cup-runden på Kongsberg.

Startnummer 211 Chris Andre Hotvedt (NMK Larvik) har også mange gode plasseringer. Det har også 221 Ask Levorsen Jacobsen (NMK Nore Uvdal), som neppe kommer med De Tomaso som han er påmeldt med.

Startnummer 232 Magnus Hansen Øverland (NMK Hamar) har også kjørt inn til flere gode plasseringer.

Seier i sesongåpningen

Men en som allerede har rukket å vinne et løp i år, er kanskje en av de største juniorfavorittene Remi Julin-Torgersen (NMK Modum Sigdal) med startnummer 208 på sin Volvo – han kommer rett fra seier i sesongstarten med Bergensracet 2024. Da var fjorårets uflaks snudd til flaks, da panseret holdt på å løsne i B-finalen.

Remi vant foran Tobias Spangen (NMK Hamar) med startnummer 231, alltid en storfavoritt som blant annet har vunnet Juniorlandsfinalen to år på rad – men han har vel sjelden fått det helt til å klaffe på Kongsberg?

Remi er også tatt ut til årets Bilcross juniorchallenge i regi av Norges Bilsportforbund. Det er også den raske juniorjenta Helene Nakkerud (NMK Drammen) med startnummer 225 på Kongsberg.

Fersk juniorfavoritt

FØRSTE FELLESSTART: Timian Johan T. Hansen (NMK Tønsberg) er endelig klar for sin første fellesstart – i bilcross, vel og merke. Denne gutten har flere sesonger i crosskart bak seg. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det er flere som tar steget opp fra junior trening til ordinær juniorklasse, og den kanskje største favoritten blant dem til å gjøre det bra i første fellesstart er Timian Johan T. Hansen (NMK Tønsberg) med startnummer 213 på sin rød-svarte Opel Astra.

Startnummer 214 Silje Irene Sætren (NMK Tønsberg) kjører også sitt første ordinære juniorløp. Hun har litt å slektes på, datter av bilcross-kongen på Kongsberg Morten Sætren.

Vi legger også merke til startnummer 241 Leah Weberg (NMK Sande), apropos det å ha noe å slekte på.

Rask junior i boble

Og sist, men ikke minst: Startnummer 243 Lukas Tovsrud (NMK Modum Sigdal) står påmeldt med VW boble, noe han rattet så fantastisk flott i fjor, blant annet i Juniorlandsfinalen på hjemmebane.

Så over til åpen klasse, der 3 Ronny Wassengen (NMK Kongsberg) også stiller med VW boble – han vant dette løpet i fjor, og bør være en favoritt også i år.

Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) med startnummer 18, også i VW boble, vant Sølvcrossen på Kongsberg – og Bilcross.no-cup sammenlagt i fjor.

Fjorårets juniorvinner

NÅ I ÅPEN KLASSE: Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) vant juniorklassen i Vårløpet på Kongsberg i fjor, nå skal han slåss i åpen klasse. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Enda en folkevogn-boble, med startnummer 4 Torjus Halland (NMK Modum Sigdal) bak rattet. Ifølge bilcrossno-snappen er dette en nostalgi-vogn, med en neddreid 2,1-liter i hekken. Torjus gjør det beste ut av litt tam redskap, det vet vi fra tidligere.

Og jaggu kommer ikke Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) med startnummer 53 også i VW boble. Henrik vant juniorklassen i dette løpet i fjor – med boble. Nå skal han slåss mot de voksne guttene og jentene.

Boble-motor er det også i Skoda-en til Emil Andersen (NMK Tønsberg), men det som er mest trimmet her er alle de som skyver Skoda-en rundt. På trening helga før ville den ikke gå mange slagene uten fusk.

A-finale i to klasser

Startnummer 37 Hans Ivar Olsen Gjersøe (NMK Tønsberg) stiller i en velbrukt Toyota – og nærmest umerkelig kommer han nok til å sanke poeng nok til en grom finale igjen. I fjor kjørte han A-finale på Kongsberg med den kanskje mest motorsvake bilen av alle.

En gammel ringrev må nevnes: Startnummer 49 Morten André Lie (KNA Eiker) som i fjor kjørte A-finale i både åpen- og veteranklasse i Sølvcrossen på samme bane. Han var også på pallen i Veteranlandsfinalen i fjor.

Og vi må nevne enda en rask boblekjører, med kanskje lengst reisevei: Startnummer 50 Tom Erling Nårstad (NMK Nord Gudbrandsdal).

Tidligere cup-vinner

VINN-ELLER-FORSVINN: Thea Martinsen (NMK Drammen) har tidligere vunnet Bilcross.no-cup sammenlagt, og kjempet også i toppen i fjor – det gikk hardt for seg og endte med en andreplass til slutt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi kan heller ikke utelukke navn som Mats Marthinsen (NMK Grenland), Joachim Grønvold (NMK Sande), Tom Kristian Lien (NMK Modum Sigdal) og Kasper Sevaldholet (NMK Krabyskogen).

I dameklassen er det mange raske bilcrossjenter til start, blant annet en tidligere vinner av Bilcross.no-cup Thea Martinsen (NMK Drammen).

Hun får plenty med utfordrere å hanskes med i årets 1. runde av cupen, blant annet Henriette Davidsen (NMK Sandefjord).

Bilcrossboble i bursdagsgave

Og helt sikkert også Guro H Nakkerud (NMK Drammen), Elise Brekke (NMK Kongsberg) og ikke minst Thea Turvoll Lien (NMK Modum Sigdal) som sørger for en folkevogn-boble også i dameklassen.

I veteranklassen må vi nok en gang fremheve Morten André Lie (KNA Eiker) i VW boble, denne gang med startnummer 370 på bobla si. Og vi må se opp for en gammel gærning, 371 Kim Steinsholt (NMK Grenland) som nylig fylte 50 år og er gammel nok for veteranklassen.

Kim fikk ei strøken bilcross-boble i bursdagsgave, kunne vi se på bilcrossno-snappen, i de gromme gamle fargene til Steinsholt-teamet.

Cup-åpning, tradisjonen tro

Vårløpet på Kongsberg, NMK Kongsberg, teller som 1. runde i Bilcross.no-cup 2024. Cupen fortsetter lørdag 8. juni på en ombygd bilcrossbane på Gardermoen, og avsluttes helga 28. – 29. september på den legendariske bilcrossbanen til NMK Bø: Rallebanen.

Vil du se moroa fra sidelinjen på Kongsberg motorsenter til helga, så går første start klokka 09.00 begge dager, både lørdag 27. april og søndag 28. april 2024.

Har du tips til gode saker, så tips Bilcross.no på Bilcross.no@gmail.com.