Seier i Sommerfestivalen 2023: – Det va’kke planlagt

SOMMERFESTIVAL-SEIER! Emma Haug (NMK Krabyskogen) er helt suveren når det gjelder i damenes A-finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det gjelder å være best når det gjelder, og det klarte samtlige vinnere av Sommerfestivalen 2023: Ingen som ledet etter ti innledende omganger, vant til slutt. Mest overrasket ble nok Emma Haug, som vant dameklassen: – Jeg har ikke ord. Det va’kke planlagt.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra Sommerfestivalen 2023.

Sommerfestivalen er blitt kjørt siden 2007, da NMK Aremark var først ut her til lands med bilcross over fire dager. Det ble en umiddelbar suksess, der bilcrossfamilier legger sommerferien sin til idylliske Østfold i uke 30.

I år med enda mer fokus på den sosiale rammen rundt løpet, med fridag torsdag med barnas sommerfestival, etter kjøring tirsdag og onsdag, for så kjøring fredag og lørdag igjen. Det ble veldig godt tatt i mot.

Overrasket vinner

I A-FINALE-LEDELSE: – Å kjøre Sommerfestivalen er alltid like gøy, og Brekka er min favorittbane – så å vinne på her var helt utrolig, forteller Emma til Bilcross.no etter seieren. 18-åringen har kjørt Sommerfestivalen hvert år siden 2019, og forteller at det sosiale her er bare noe helt for seg selv. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Når det gjelder det sportslige var det ingen i noen av bilcrossklassene som klarte den magiske 100-poengeren i år, med full pott etter ti innledende omganger. Og det var heller ingen av de som ledet før finaler, som vant i finalene.

Det lot Emma Haug (NMK Krabyskogen) seg overraske aller mest av. Dette er ei superrask bilcrossjente som vinner og forsvinner med et smil.

Senest i Goldagsløpet, der 18-åringen som førsteårssenior kastet bilen rundt på taket i A-finalen, men var like blid etter stuntet.

Første seier

Nå smilte hun nærmest rundt etter en suveren seier til slutt i Sommerfestivalen – hennes første seier: – Det ble mange finaler i junior og jeg har vunnet klubbløp, men dette er første gang jeg vinner et ordinært bilcrossløp.

Emma forteller at hun aldri har opplevd noe så stort som dette på bilcrossbanen: – Det tok ganske lang tid før det gikk opp for meg at jeg vant, fant ikke helt ord etter jeg kom i mål.

– Det var en helt utrolig opplevelse jeg aldri kommer til å glemme!

Vinner på Brekka – igjen

BEST PÅ BREKKA – IGJEN: Sondre Jahren (NMK Aremark) er suveren på hjemmebane denne sesongen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I juniorklassen skjedde det samme: De som ruvet på toppen av resultatlisten etter innledende omganger slåss seg i mellom, og en luring lurte seg vei til topps: Sondre Jahren (NMK Aremark) vinner Sommerfestivalen, akkurat som han vant Vårløpet.

Gutten som ledet før finaler, riktignok med bare ett eneste poeng til andremann, kom på andreplass: Kristoffer Øyen (NMK Fluberg).

Tredjeplassen gikk til Lars Rivenes (NMK Elverum), som kjørte seg opp fra B-finale til A-finale.

– Nå bestemte jeg meg

I veteranklassen klarte Rolf Erik Narvestad (NMK Aurskog Høland) akkurat å klamre seg til den siste sikre plassen i A-finalen da finaleoppsettet ble satt opp. Men der slår også han til, når det gjelder som mest:

Rolf Erik freser opp i tet og tviholder på den helt inn til målstreken: – Nå bare bestemte jeg meg, sier bilcross-veteranen som fikk barnebarnet på fanget i æresrunden inn til depot etter seieren.

Sommerfestivalen startet så dårlig det bare kunne for veteran-vinneren til slutt, med å glemme alternativsporet og en null-poenger i første omgang.

Smart alternativspor-taktikk

TO STRAKE TOTALSEIERE: Robin Rørvik (NMK Aremark) har nå to av tre napp i den digre vandrepokalen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I åpen klasse ble det for andre året på rad Robin Rørvik (NMK Aremark) til topps, heller ikke han ledet før finalekjøring – han lå på andreplass, bak Sindre Silva (NMK Aremark), som klarte ni av ti heatseiere.

I A-finalen gikk Robin inn i alternativsporet i første runde, noe som viste seg å være veldig lurt i det han plukket plassering etter plassering gjennom resten av finalen.

Helt til han sto på toppen av pallen, med Sindre på andretrinnet og Ole Hermann Ødegård Enger (NMK Aremark) på det tredje.

Bare å krysse av i kalenderen

NMK Aremark serverer en Sommerfestival som er verdt å få med seg, det er bare å krysse av uke 30 i kalenderen for neste års sommerferie for bilcrossfolket.

Den nye vrien med fridag og barnas sommerfestival torsdag, den har kommet for å bli, forteller NMK Aremark-leder Torill Minge:

– Det var så stas å se gleden til alle barna, med alt det som var av aktiviteter her for små og store.

Sommerparadis

VETERAN-VINNER: Rolf Erik Narvestad (NMK Aurskog Høland) husket alternativsporet og krysset målstreken først i A-finalen for veteranklassen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Brekka og områdende rundt er et sommerparadis, ikke minst med bademulighetene i kombinasjon med bilcross. Halden ligger ikke lange svippturen unna, en skikkelig sommerby som lokker mange bilcross-gjester.

Heller ikke harryhandelen er langt unna, med svenskegrensa rett borti gata. I år ble det satt opp felles buss til Sverige på fridagen.

Bilcross så å si hele uka lang på Brekka, med supertrening lørdag, første start tirsdag, og finaledag lørdag – alltid i uke 30.

SATSER MAKS: Ingen hadde samme drivet over kulen her, som Robin Rørvik (NMK Aremark). Satsingen ble kronet med seier i Sommerfestivalen 2023 – akkurat som han vant Sommerfestivalen 2022. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

SEIERSMIL: Robin Rørvik (NMK Aremark) mangler ett napp på å få den digre Sommerfestival-vandrepokalen til odel og eie. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Bakgrunn: I år blir det en ny bilcross-vri på Sommerfestivalen.