– Dette kan bety slutten på all bilcross på Kongsberg

FORTVILET GJENG: NMK Kongsbergs sportskomite bak NMKs Landsfinale for damer 2023 har samlet seg dagen derpå for å prate ut: Jan Haugen, Siv Roa, Kim Andre teigen, Jan Arne Pettersen, Christoffer Nerland og Linn-Kristin Sundet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Med det tapet vi går på nå, står Sølvcrossen i fare – ja, all bilcross på Kongsberg, sier en fortvilet NMK Kongsberg-gjeng dagen derpå.

Bakgrunn: Det utrolige budkaoset.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra Damelandsfinalen 2023.

Det som ikke skulle skje, skjedde. For første gang noen sinne ble budrunden avlyst og ingen biler ble solgt på bud etter NMKs Landsfinale for damer 2023.

Det digitale budsystemet lå nede for telling. NMK Kongsberg går på en økonomisk smell de ikke kan klare å bære, hvis ikke million-tapet blir kompensert. De spiller med helt åpne kort. Fremtiden til all bilcross på Kongsberg står på spill.

Investert 600 – 700.000 kroner

KROKEN PÅ DØRA: Vesten er hengt på knaggen, og får ikke NMK Kongsberg kompensert inntektsbortfallet da det digitale budsystemet kollapset er det også kroken på døra for all bilcross her. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg blir så j…… skuffet. Tenk så bra det hadde vært, sier Siv Roa. Alt gikk som på skinner frem til bud. Hun og resten av sportskomiteen ved løpsleder Kim Andre Teigen, Jan Arne Pettersen, Christoffer Nerland, Jan Haugen og Linn-Kristin Sundet har samlet seg i den nye kiosken.

Bare den kom på 250.000 kroner. Det er lagt ny asfalt på startplaten. Det er i det store og det hele oppgradert og finpusset på baneanlegget foran Landsfinalen. Ironisk nok var en stor utgift nye PC-er for å ta unna digitale bud.

Det er blitt investert et sted mellom 600 – og 700.000 kroner frem til dette løpet. Setter vi streken lenger tilbake i tid, er summen mange ganger større.

Et tap på 1,2 millioner kroner

MYE Å RYDDE OPP I: NMK Kongsberg står igjen med mange timers dugadsarbeid – hvor mange aner de ikke – for å rydde opp i misæren. Blant annet det å tilbakebetale budgebyrer og bankettbilletter. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Men nå, til dette storløpet, var det budsjettert en investering på oppimot 700.000 kroner i utgifter, for så å budsjettere noe forsiktig en million kroner inn – mest sannsynlig mer.

– Vi har grovt regna tapt 1,2 millioner kroner på dette, er anslaget. Det sier seg selv at dette er dødsstøtet for bilcrossen på Kongsberg, hvis ikke det blir kompensert.

– Vi klarer ikke å drifte klubben. Ikke betale regningene. Da er det ikke noe bilgruppe i NMK Kongsberg lenger. Da er det kroken på døra her, det sier seg selv.

Store løp på løpende bånd

KAN NESTEN IKKE TRO DET: – Verden ramlet bare sammen, vi kan nesten ikke tro det. Og vi frykter for fremtiden til bilcrossen her på Kongsberg. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NMK Kongsberg har røtter helt tilbake til landets første bilcrossløp på Hakavik høsten 1981. Så ble det bygd bilcrossbane på Basserudåsen rett utenfor Kongsberg by på midten av 1980-tallet.

Siden den gang er det blitt kjørt store løp her på løpende bånd, denne sesongens største løp er fortsatt sesongstarten på Kongsberg i april, 1. runde i Bilcross.no-cup 2023.

Her kjøres også den meget tradisjonsrike Sølvcrossen hver høst. Klubben arrangerte denne helga sin tredje Landsfinale. Klubben får mye skryt, mange vil kjøre her.

«Kommunikasjonssvikt»

PRØVDE REDDE STUMPENE: Disse budlistene ble hengt opp klokka 00.40. Det hele endte med å annullere hele budrunden, og alle bilcrossjentene fikk beholde bilene – noe liknende har aldri før skjedd i bilcross-historien. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det som skar seg var en oppgradering av serveren, har klubben fått fortalt. «Kommunikasjonssvikt», der leverandøren la en oppgradering til samme tidspunkt som trafikken var som størst.

Nå må klubben betale tilbake budgebyret på 2.606 bud – som var antall bud tross trøbbelet. Kanskje hadde det blitt så mange som dobbelt så mange, hadde alt funket.

– Det er en kjempejobb, vi kommer til å sitte med dette i dagesvis, kanskje ukesvis på kvelder og helger. I tillegg må vi refundere bankettbillettene. Vi ser nesten ikke en ende på det.

Skal ikke skje igjen

TELEFONEN GÅR VARM: Debriefingsmøtet skjer i den nye kiosken, en av investeringene frem til Damelandsfinalen. Stadig må noen ta en telefon, det ringer og piper i meldinger hele tiden. Opprydningsjobben er bare så vidt i gang. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I en pressemelding fra Norges Bilsportforbund beklages det sterkt at tekniske problemer med den digitale løsningen for bud på bilcrossbiler førte til at løsningen brøt sammen.

NBF jobber med å innhente informasjon fra arrangør, dataleverandør og jury for å få en total oversikt over det hele, står det skrevet.

Målet er at det ikke skal skje igjen.

Beklager sterkt

OPPVASKMØTE: Arrangøren NMK Kongsberg har blitt stående igjen med svarteper, de håper og regner med at Norges Bilsportforbund kompenserer inntektstapet så bilcrossen ikke går over ende på Kongsberg. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Dette viser dessverre at vi er sårbare i den digitale verden, og i første rekke beklager vi sterkt det som skjedde overfor NMK Kongsberg, sier NBFs generalsekretær Hallgeir Raknerud ifølge pressemeldingen.

– Selv om det er altfor tidlig å konkludere, så ser vi nok at vi alltid må ha en manuell back-up slik at vi ikke må annullere hele budprosessen selv om vi får slike tekniske problemer.

Til lokalavisa Laagendalsposten sier generalsekretæren at det også må ses på hva som skal skje økonomisk.

Vet du noe, mener du noe, eller har tips i denne sakens anledning? Bilcross.no@gmail.com.

FRYKTER FOR FREMTIDEN: Løpsleder Kim Andre Teigen har stått på for klubben sin så å si hele livet. Nå frykter han at alt sammen legges i grus. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra Damelandsfinalen 2023.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, ,