Runar Maribo innfridde på hjemmebane: – Nå begynner jeg å grine

FAR OG SØNN: Pappa Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal) har akkurat kjørt inn til seier i Veteranlandsfinalen, sønnen Henning Maribo kommer for å gratulere. Da renner det over i tårekanalene for begge de to raske bilcrosserne og fantastiske boblebyggerne Maribo. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Seierherren prøvde å holde tilbake tårene, men da guttungen – som har frisert maskinisten som tok pappa helt inn til Veteranlandsfinale-seier – kom for å gratulere, var det ikke sjanse.

Se Bilcross.no-bildene fra Veteranlandsfinalen 2023.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

Runar Maribo var egentlig ikke gammel nok til å kjøre Veteranlandsfinale på hjemmebane, da NMK Nedre Hallingdal ble tildelt NMKs Landsfinale for veteraner tilbake på høstparten 2019.

Da var planen å kjøre Veteran-oppgjøret her i 2021, men så kom korona-pandemien med to år uten Landsfinaler i det hele tatt. To år utsatt – og Runar var plutselig gammel nok.

En liten bulk på bakskjermen

SKUFFER PÅ – SKUFFER IKKE: Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal) var stor forhåndsfavoritt og hjemmefavoritt, og innfridde i et game der alt kan skje. Det vet Runar bedre enn de fleste, etter godt over 30 år i gamet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det var ikke du som var nede i Kina og kokte sammen noe flaggermus?, spurte Mats Bjerknes da Runar Maribo var gjest i Bilcrosspraten tidligere i år. Men konspirasjonsteorier til side, Runar svarte opp et stort favorittstempel.

Tre strake heatseiere, og suveren A-finale-seier tilslutt – med bare en bulk på bakskjermen etter at en konkurrent klådde seg litt på bobla hans i A-finale-starten.

– Jaaaaa!!!, jubler Runar inn i kamera til Bilcross.no etter målgang, og: – Takk Henning!!!

– Nå begynner jeg å grine

TOPP-TRE BILCROSS-GAMLINGER: Fra venstre tredjemann Morten Andre Lie (KNA Eiker), andremann Tommy Eng (NMK Hamar) og vinneren Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det første som gikk gjennom hodet på seierherren var guttungen, som har smidd en fantastisk motor til gamlefar. – Og sånn har’n holdt på siden han var en liten pjokk.

Mens Runar skryter, dukker sønnen Henning opp på haugen bak oss. – Det er nesten så det kommer en tåre. Nei, der er’n.

– Nå begynner jeg å grine.

Toppen av veteran-pallen

GODE PALLER: God stemning blant topp-tre i NMKs Landsfinale for veteran 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Dette var stort for både far og sønn, der de slenger seg inn i en skikkelig klem. Begge har vunnet mange store seiere, men dette var kanskje den største av alle heftige far-og-sønn-prosjekt med en hårete målsetning om å få gamlefar opp på toppen av veteran-pallen.

Og det gikk! Selv med Tommy Eng (NMK Hamar) jagende på andreplass med en stor og tung Volvo 245. – Nei, kommer det helvete der, tenkte jeg da jeg så deg i speilen, sier Runar til Tommy.

Og rett bak der igjen krutta legenden Morten Andre Lie (KNA Eiker) på inn til en tredjeplass.

Mengder av rutine

STRØKENT: Både bil og sjåfør. Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal) fikk oppfylt drømmen om Veteranlandsfinale-seier på hjemmebane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Veteranlandsfinalen gikk arrangementsmessig helt strøkent, der alt var ferdigkjørt og til og med blomsterseremoni var ferdig før klokka rakk å slå 14.45.

Trivelig med en Bilcrossprat til fredagstacoen, og skikkelig show at selveste NRK-legenden med diverse halsbrekkende bilinnslag opp gjennom årene Nils Wærstad tok turen for å både sladde på banen og binde banketten sammen.

Mange gamle helter hadde funnet frem hjelmen igjen, noen har kjørt jevnt og trutt hele tida, mens noen faktisk også debuterte i godt voksen alder i Veteranlandsfinalen.

Årets viktigste løp

FRA SEDAN TIL KUPE: Lars Reidar Frøystøl (NMK Vikedal) vant premien for stevnets rundkast. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Dette er et løp som bilcross-gamlingene prioriterer, det løpet i sesongen som er verdt å få med seg – uansett reisevei. Magne Sundgot (NMK Nord Gudbrandsdal) hadde syv timers kjøring en vei til løpet, og målet var finale.

Det klarte han med minste mulige margin, som den siste innenfor topp 26, og sistemann i E-finale. – Jeg kjører stort sett bare to løp, klubbløp og dette.

At dette er løpet å få med seg, er klubbkompis Kjell Bævrevoll (NMK Nord Gudbrandsdal) helt enig i. Han kjørte seg opp fra B- til A-finale.

Skikkelig bilcrossbane

TRE STRAKE: Frank Jevne (NMK Rendalen) lader opp til A-finalen i skyggen, etter tre problemfrie omganger og tre strake heatseiere. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Veteranlandsfinalen krysser jeg av i kalenderen med en gang jeg vet datoen. Og ekstra moro er det i år, når vi kjører på en skikkelig bilcrossbane, sier Kjell om Roppemoen.

Også Frank Jevne (NMK Rendalen) og Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum) tok seg til A-finalen, med en pen rekke med heatseiere.

Det ble delt ut mange flere premier enn pokalene til de beste tilslutt.

Mange vinnere

SISTEMANN I FINALE: Målet oppnådd for Magen Sundgot (NMK Nord Gudbrandsdal), da han som 26. mann etter innledende omganger kapret den aller siste plassen i finaleoppsettet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Lars Reidar Frøyland (NMK Vikedal) vant premien for verste rundvelt, og det var en terrassevarmer til en verdi av over 3.000 kroner, sponset av den lokale elektrikerbutikken på Flå.

Eneste jente i det store gamlisstartfeltet, Hege Jensvoll (NMK Gol), ble også satt litt ekstra pris på.

Ellers satt premiene løst: Til og med frontruten med dårligst sikt fikk en trøstepremie.

Morsom og vrien bane

SHOWMAN: For godt over 20 år siden kjørte Nils Wærstad (NMK Hønefoss) bilcross sist, det var i NRK-programmet Nils og Ronny og det var med en diger Mercedes 500 på Eriksplassen. Nå var han tilbake i en bilcrossbil, en BMW på utlån fra Somma racing. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vel blåst av arrangøren NMK Nedre Hallingdal, som tok i mot bilcrossfolket på en perfekt måte. Kanskje står det enda større utfordringer på vent i fremtiden, siden dette gikk helt strøkent. Det finnes tross alt en Landsfinale for åpen klasse, også.

At bilcrossbanen med stor B falt i smak, er det liten tvil om. En artig, men vrien, trase. Spesielt alternativsporet, som var et tema i Bilcrosspraten, satte halve startfeltet på prøve.

En bommet så voldsomt at han tok feil av alternativspor og depotavkjøring. Han fikk en spennende reise på stive hjul i full fart ned den bratte bakken og inn i depot.

Resultater og oppdateringer la vi som vanlig først ut på snap: bilcrossno. Hele resultatlisten finner du også i bunn av denne saken.

DEN BESTE SPONSORPLASSEN: Toppen av frontruten er holdt av til et viktig budskap for veteranene. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

ROLLEBYTTE: Jentungen skrur, mens pappa kjører. Til helga er det omvendt igjen, da jentungen skal kjøre Damelandsfinale på Kongsberg. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

ÅRETS TRIVELIGSTE LØP: Det har Bilcross.no skrevet mange ganger om NMKs Landsfinale for veteran, og det står vi inne for fortsatt. Her møtes gamle kjente og kjære og konkurrenter igjen, kanskje både 10, 20 og 30 år siden sist. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra Veteranlandsfinalen 2023.

Resultatliste NMKs Landsfinale for veteran 2023:

Bilcrosspraten – en kjapp en:

Ny heftig bilcrosshelg i vente: Gamlinger og talenter.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

,