Jørn R. Grinden er landets beste bilcrosser – igjen!

SJAMPISSPRUT: Jørn R. Grinden (NMK Elverum) får gjennomgå etter seieren, av de to andre på seierspallen: Veteranen Frode Leirhol (NMK Valdres) og unggutten Marius Karlstad (NMK Gardermoen). Foto: Stian Ormestad.

Jørn R. Grinden var absolutt sist av startplaten, men først i mål. 11 år etter hans første Landsfinale-seier var det på tide igjen: – Også med en bil jeg har bygd selv. Og det er ikke er det den dyreste, heller. Jeg må jo bare lære meg å kjøre når det grønne lyset tennes.

Se bilder fra Landsfinalen 2019 på Gardermoen.

Se seiersintervjuet på Bilcross.nos Facebook-side.

Resultatliste NMKs Landsfinale i bilcross 2019.

NMK Gardermoen huset årets høydepunkt for bilcrosserne på Gardermoen motorpark lørdag 24. august 2019: NMKs Landsfinale i bilcross.

Og aldri har vi sett så mange folk på noe arrangement på Gardermoen noen gang, kanskje bare med unntak av åpningsløpet tilbake for 15 år siden.

Hatten av for NMK Gardermoen

FARTSFEST: En tettpakket publikumsskrent rundt halve banen fulgte en fantastisk Landsfinale. Her går starten i A-finalen, med Jørn R. Grinden (NMK Elverum) helt bakerst, delvis skjult av konkurrentene. Foto: Stian Ormestad.

STÅLKONTROLL: Malin Svendby og resten av arrangørstaben var drillet til fingerspissene. Foto: Stian Ormestad.

Publikum fikk servert bilcross av beste sort. Og det er bare å ta av seg alt vi måtte ha av hodeplagg for arrangørstaben – det var tydelig at hele NMK Gardermoen-gjengen var heltent på et storløp igjen.

OVER OG UT: Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) fant verken gear eller bane tilslutt. Foto: Stian Ormestad.

Og storløp ble det: Aldri har så mange deltagere hengt med i en Landsfinale – drøyt 150 gjennom teknisk og innsjekk fredag kveld.

Et tett tidsskjema ble holdt med en mikroskopisk forsinkelse på noen små minutter ved et tilfelle.

Kjøringen og kjempingen på banen var akkurat like tight og fin, og publikum holdt koken i solsteken.

Det var stor stemning på den intime og oversiktlige arenaen hele dagen, fra første start klokka 08.00 på morgen til siste målgang rett over klokka 15.00.

Tette og tøffe heat – hele veien

Med ett unntak: Da Sander Sørlie (NMK Aremark) kastet voldsomt rundt med sin Peugeot 205 og alle satt med hjertet i halsen.

VOLDSOMT RUNDKAST: Sander Sørlie (NMK Aremark) vraket skikkelig med sin lille Peugeot 205. Da blir det ikke tatt noen sjanser, og unggutten ble kjørt til sykehus for en skikkelig sjekk. Foto: Stian Ormestad.

Det blir aldri gamblet med liv og helse i bilcross, så Sander ble tatt ut av vraket på båre og fraktet til sjekk på sykehus.

Heldigvis kom Sander tilbake, og da speaker meldte at den uheldige unggutten var ved godt mot, «bare skikkelig mørbanka», fikk Sander dagens største applaus fra publikum.

Ellers var det både bulk og krasj som seg hør og bør i bilcross, men uten de store utskeielsene. Det er imponerende, når det kjempes så lakken spruter i tette og tøffe heat, hele veien.

Comeback med et bilcrossbrak

FULL KONTROLL: Frode Leirhol (NMK Valdres) vinner B-finalen. Foto: Stian Ormestad.

Det hardnet til utover konkurransen. Flere favoritter sto for fall, men en gammel kjempe lot seg ikke knekke:

FLAU START: Jørn R. Grinden (NMK Elverum) var ikke stolt av starten – men resten av A-finalen var det klasse over. Foto: Stian Ormestad.

Frode Leirhol (NMK Valdres) kjørte forrige gang Landsfinale i bilcross tilbake i 2002, på hjemmebane.

Etter det har det blitt mange år i rallycross, men tidligere i år gjorde han et bilcross-comeback på Talentracet på Grenland motorsportsenter.

Og Frode kom tilbake med et bilcrossbrak: A-finale og Landsfinale-kvalifisering.

Og i Landsfinalen var ikke 49-åringen snauere enn at han kom seg til A-finale, via B-finaleseier.

Powernap på startplaten?

LANDETS BESTE BILCROSSER: Jørn R. Grinden (NMK Elverum) i Saab 99. Foto: Stian Ormestad.

Mens Jørn R. Grinden (NMK Elverum) så ut til å ta seg en liten powernap på startplaten i A-finalen, var Leirholen like hissig på grøten som i B-finalen – den sorte bobla stakk av som et olja lyn.

SÅ NÆRE, SÅ NÆRE: Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) ledet A-finalen lenge – helt til gearkassen bestemte seg for å droppe noen gear. Foto: Stian Ormestad.

Men på innersiden kom Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) med sin strøkne Even Frøshaug-boble, som hadde fordel av å velge spor først etter tre heatseiere og et bonuspoeng for bestetid fra innledende omganger.

Dermed ble det sort/hvitt i ledelse, med den hvite bobla foran den sorte – og Jørn R. Grinden etter hvert derpå, ferdig med alternativsporet. Grinden våknet nemlig etter hvert, og plukket en etter en plass gjennom hele A-finalen.

Men den sorte Valdres-bobla var vrien å komme forbi – helt frem til det skjedde mye foran i feltet.

Elleville jubelscener

Jonas Dalseth Jacobsen slet helt tydelig med bilen, det var bare høygear igjen på bobla. Da tok resten av feltet ham igjen, før bobla havnet langt oppe mot publikumsskrenten.

BOBLEBANE: Halve A-finalen var bobler da Landsfinalen kom til Gardermoen motorpark – en bane som av mange regnes som en «ikke-boble-bane»… Her ser vi Marius Sannerhaugen (NMK Elverum) som endte på en sterk fjerdeplass totalt. Foto: Stian Ormestad.

Frode Leirhol har en tydelig varm boblemotor i hekken, og må i tillegg innom alternativsporet i siste runde fra ledelse. Det er med millimeters margin at Jørn R. Grinden smetter Saab-snuta foran og holder unna for en halsende Leirhol-boble den siste halve runden.

BESTE BILCROSSJENTE: Marte Marthinsen (NMK Larvik) ble nummer to i Damelandsfinalen, og kjørte også finale i helga. Foto: Stian Ormestad.

Det koker på publikumsplass og det eksploderer i full jubel og applaus over målgang. Enda en populær Landsfinale-seier i rekken av slike: Grinden spretter opp på Saab-taket og hopper så svenskestålet får en ny takfasong, mens bilen triller bakover.

Helt elleville jubelscener, som både andremann Frode Leirhol og tredjemann – og beste hjemmekjører – Marius Karlstad (NMK Gardermoen) kaster seg med på.

«Nå er det grønt. Må må jeg reise, faktisk»

– Helt rått, herregud, sier Jørn R. Grinden etter seieren. – Hadde ikke trudd det etter den starten. Jeg sitter og ser på det lyset… Også tenker jeg «nå er det grønt. Nå må jeg reise, faktisk».

Men etter en småflau start, var det rutinene som slo inn. Denne gutten kan Saab, både skru og ratte. Da holder det med litt mindre hester, så lenge du tar det igjen i rutine:

– Men så plukka og plukka jeg. Helt fantastisk!

– Også har jeg laga bilen sjøl. Det er faktisk ikke den dyreste, men den går jævlig bra!

Stor geografisk spredning i toppen

A-FINALIST FRA NORD: Martin Wikran (NMK Rana) ble en stor publikumsfavoritt med sin BMW. Foto: Stian Ormestad.

Dermed ble pallen i NMKs Landsfinale i bilcross 2019 Jørn R. Grinden foran Frode Leirhol og Marius Karlstad. Videre i A-finalen: Marius Sannerhaugen (NMK Elverum), Martin Wikran (NMK Rana), Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland).

Videre på topp-ti: Glenn Haug (NMK Gardermoen), Stian Hoel (NMK Gjøvik), Kjell Morten Snøan (NMK Støren) og Erlend Nonstad (NMK Verdal Levanger).

Resultatliste NMKs Landsfinale i bilcross 2019 – NMK Gardermoen.

Se seiersintervjuet på Bilcross.nos Facebook-side.

STILLE FØR STORMEN: Alt er klappet og klart tidlig lørdag morgen. Foto: Stian Ormestad.

STOR VARIASJON I BILPARKEN: Ingenting er så rått som et skikkelig bilcrossløp. Her møtes eldgamle veteraner og noen litt nyere doninger til kamp på like premisser. En god, gammel Saab 96 går under den første kategorien. Foto: Stian Ormestad.

HOLDER TUNGA RETT I MUNNEN: Fjorårsvinner på hjemmebane Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) kjører inn til en 12. plass i årets Landsfinale. Foto: Stian Ormestad.

STØDIG SATSING: Thomas Hårberg åpner med heatseier i 1. omgang. Foto: Stian Ormestad.

STRØKENT SKYSS: En flott Ford Escort MKII i godt driv, med Aleksander Stokke (NMK Bergen) bak rattet. Foto: Stian Ormestad.

FIASKO: Først rulling på trening, så ramler Volvoen fra hverandre i 1. omgang. Sånn er også bilcross noen ganger, fikk Sindre Nordgren (NMK Gjøvik) merke. Foto: Stian Ormestad.

SKUFFER GRUS: Bobla til Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) var nok Landsfinalens aller råeste. Foto: Stian Ormestad.

TRØNDER-FIGHT: Klubbkompisene Simen Bjerkset (NMK Melhus) og Steffen Krogstad (NMK Melhus) har reist til Gardermoen for å slåss seg i mellom. Foto: Stian Ormestad.

MIDT I FLEISEN: Kjell Erik Dahl får dramatikken servert i fanget, og har flere gromme bilder å legge ut på sin Facebook-side Dahls motorsportfoto. Foto: Stian Ormestad.

FULL SATSING: Anne Beth Mål Arntzen står også fint til for å få all action på film og bilder til sin Facebook-side Arntzen foto. Foto: Stian Ormestad.

BESTE HJEMMEKJØRER: Marius Karlstad (NMK Gardermoen) fikk ublid behandling rundt første sving, men kjørte radig etter det – og endte på en sterk tredjeplass i Landsfinalen på hjemmebane. Foto: Stian Ormestad.

KJEMPER OM SEIER: Frode Leirhol (NMK Valdres) og Jørn R. Grinden (NMK Elverum). Foto: Stian Ormestad.

Se alle bildene fra Landsfinalen 2019 på Gardermoen.

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

Bilcross.no boltrer seg – nå også på snap og insta!

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

,