Landsfinale i bilcross til helga: Ready for take-off?

LANDETS BESTE BILCROSSER SKAL KÅRES: Hvem blir den beste av de beste? Det skal avgjøres på Gardermoen motorpark lørdag 24. august 2019. Foto: Stian Ormestad.

NMKs Landsfinale i bilcross nærmer seg og nervene står i høyspenn. Nå skal det puttes på med gear bortover en av landets lengste startstrekker. Men landets beste bilcrosser må også takle grussvingene på vei tilbake. Gardermoen-banen er en perfekt kombo av fart og teknikk.

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

NMKs Landsfinale i bilcross går på Gardermoen motorpark lørdag 24. august 2019 med 155 av landets beste bilcrossførere til start.

De beste fra rundt 25 kvalifiseringsløp, i tillegg til de beste fra de tre andre Landsfinalene, pluss fjorårets Landsfinale og Mesterskap Nord, er invitert til å kjempe om å bli landets beste bilcrosser.

LANDSKAMP-SEIER: Steffen Hansen (NMK Gardermoen). Foto: Stian Ormestad.

Fem har kvalla tre ganger!

I tillegg har alle de som har klart å kvalle to ganger fått lov til å dele ut en gullbillett til en heldig deltaker:

Det ble i år delt ut 30 gullbilletter. Det vil si at mange har kvalifisert seg dobbelt i år.

Og noen har klart å kvalle hele tre ganger i løpet av sesongen – fem i tallet:

En av de største hjemmefavorittene Steffen Hansen (NMK Gardermoen). Unggutten sørget for sin tredje kvalplass i Landskamp.no på Momarken – som han vant!

Talentrace-vinner og nesten Veteranlandsfinale-vinner

TALENTRACE-VINNER: Stian Hoel (NMK Gjøvik) kunne nesten ikke tro det selv, da han vant Talentracet på Grenland motorsportsenter. Foto: Stian Ormestad.

Veteranen Svein Helge Jansen (KAK Kristiansand) kjørte den samme A-finalen på Landskamp, og tok også tre kvalplasser i år.

SEIEREN GLAPP: Svein Helge Jansen (KAK Kristiansand) har en pen rekke med fantastiske resultater fra denne sesongen. Han ledet også Veteranlandsfinalen – helt til Volvoen sa takk for seg i siste runde.

Den siste sanket han inn på Veteranlandsfinalen, der Volvo-verstingen hadde seieren i sin hule hånd – helt til Volvoen sa takk for seg i suveren ledelse i aller siste runde.

Vestlandsverstingen Sølve Østbø (NMK Vikedal) har også kvalifisert seg hele tre ganger, en luring som kjører fort og smart i sine små konebiler av forskjellige slag. Til Landsfinalen er unggutten påmeldt med en Opel Astra.

Martin Nyhagen (NMK Hamar) har også kjørt inn til tre kvalplasser uten særlig problemer. Det samme gjelder Stian Hoel (NMK Gjøvik), som er blitt fast inventar på toppen av resultatlistene etter at han tok sin aller første bilcross-seier i Roppecrossen i fjor vår.

Årets – foreløpig? – største seier kom i Talentracet 2019 på Grenland motorsportsenter.

Tittelforsvareren trives godt på Gardermoen

JUBELSCENER: Fjorårets seierspall i NMKs Landsfinale, med Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) i midten helt til topps. Alle på pallen i fjor stiller til start i år. Foto: Stian Ormestad.

Så er det mange bilcrossere som nå satser på rallycross og andre grener som vender tilbake til grasrota for å kjøre Landsfinale: Fjorårsvinner Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) er en av dem.

VINNERBIL: I fjor var denne Opel Astraen vinnerbil i Landsfinalen. Fjorårsvinner Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) stiller i tilsvarende farkost i år. Foto: Stian Ormestad.

Trønderen er klar for å forsvare NMK-mester-tittelen som han har sikret seg både i juniorklassen og i åpen klasse. Vi vet godt at Thomas trives på Gardermoen.

Unggutten er påmeldt med en Opel Astra – en bilcrossbil av samme merke som han tok seieren med i fjor.

Han har med seg et koppel av tøffe trøndere, som alltid har gjort det bra i storløp på Gardermoen.

Erlend Nonstad (NMK Verdal Levanger) er en av dem. Unggutten kvalifiserte seg med seier i NMK Namdals store jubileumsløp i sommer. Han er påmeldt med Toyota Supra – det blir nok helt supert på Gardermoen!

Og særlig mange deltakere lenger nordfra enn Trøndelag finner vi ikke på startlisten, med ett par – tre hederlig unntak:

Tre nordlendinger stiller til start

BMW-POWER: Martin Wikran (NMK Rana) kommer til å trives godt på Gardermoen motorpark med sin spreke BMW stasjonsvogn. Her fra fjorårets Landsfinale på Verdal motorsenter. Foto: Stian Ormestad.

Martin Wikran (NMK Rana) gjorde en fantastisk opptreden i fjorårets Landsfinale med sin BMW stasjonsvogn, selv om det endte med stang ut tilslutt. BMW-verstingen er påmeldt med samme skyssen i år, og Gardermoen-banen må passe den store BMW-en perfekt.

SVIGERFAR-POWER: Jonas Dalseth Jakobsen (NMK Hålogaland) stiller nok til start i en sprek Trøgstad-boble, smidd sammen av svigerfar Even Frøshaug. Bildet er fra da de begge kjørte A-finale i Goldagsløpet i fjor – og svigersønnen slo svigerfar. Foto: Stian Ormestad.

Martin har klart å kvalifisere seg to ganger og ga gullbilletten til lillebror Henrik Wikran (NMK Rana).

Jonas Dalseth Jakobsen (NMK Hålogaland) stiller til start med en sprek Trøgstad-boble, kjenner vi den karen rett. Han hadde også uflaks i fjorårets Landsfinale og vil nok gjøre alt i sin makt for å forbedre en bedrøvelig 119. plass.

Rallycrossføreren har imponert i gjesteopptredener i bilcross før – blant annet med Goldagsløp-seier i fjor.

Boble-jenta satser neppe på boble på Gardermoen

Vinneren av forrige helgs Damelandsfinale står også på startlisten, men boble-jenta Anne Skollerud (NMK Hønefoss) satser neppe på boble på Gardermoen, røper hun til Bilcross.no.

JENTE I FARTA: Anne Skollerud (NMK Hønefoss) ble best av de beste bilcrossjentene forrige helg. Foto: Stian Ormestad.

Hva landets beste bilcrossjente dukker opp med, vet selv ikke 23-åringen selv i skrivende stund.

ELITERACE-VINNER: Martin Borten jr (NMK Melhus). Foto: Stian Ormestad.

Så har vi mange til start som har imponert også utover sine kvalløp-resultater: Rune Grønvold (NMK Sande) for eksempel, som kjørte inn til 100 poeng av 100 mulige i Sommerfestivalen 2019.

Fredrik Tålesen (NMK Hamar) kjørte strålende i sesongåpningen på hjemmebane med sin Volvo, og leder Hamar-cupen 2019.

Bjørn Erik Davidsen (NMK Hurum Røyken) slo til i 1. runde i Bilcross.no-cup og leder den – samt skaffet seg Landsfinale-billett.

Mange solide resultater gjennom sesongen

SESONGENS BREDESTE MÅLGANG: Her vinner Fredrik Tålesen (NMK Hamar) første runde i Hamar-cup 2019 – med stil! Foto: Stian Ormestad.

Henning Maribo (NMK Nedre Hallingdal) vant Roppecrossen 2019 overbevisende med tre strake heatseiere før A-finaleseier. Arild Westerhaug (NMK Hamar) gjorde det samme på Himmelspretten på Moa.

VAKKERT: Henning Maribo (NMK Nedre Hallingdal) ratter boble som en gud. Foto: Stian Ormestad.

Martin Borten jr (NMK Melhus) tok storeslem i Eliteracet på Bjorli.

Veteranlandsfinale-vinner Tor Ole Grythe (NMK Hønefoss) stiller til start i en ny Landsfinale – griper han alle muligheter som dukker opp også her, blir han en farlig – og rutinert – herremann.

Hjemmefavoritter i fleng

Hjemmekjørere stiller alltid sterkt. Vi har allerede nevnt tredobbelt kvalifiserte Steffen Hansen, men vi ser også navn som Magnus Bergsjøbrenden, Patrick Gystad, Marius Karlstad, Magnus Amundsen, Mathias Ellefsrud og tidligere Landsfinale-vinner Glenn Haug.

For ikke å snakke om Ken Roger Tandberg, som tidligere har kjørt seg opp fra D-finale til totalseier på hjemmebane. Og sist, men absolutt ikke minst: Kristine Rønne (alle NMK Gardermoen).

LURING: Lasse Rud (NMK Gardermoen) er kanskje arrangørklubbens fremste favoritt? Vel og merke blant mange hjemmefavoritter. Her kjører Lasse inn til seier i Elverumfestivalen 2019. Foto: Stian Ormestad.

Og vi kan ikke sette punktum for denne saken, før vi har nevnt kanskje den største hjemmefavoritten av dem alle: Lasse Rud (NMK Gardermoen).

DAMEPALLEN: Alle de tre beste fra Damelandsfinalen er klare for en ny Landsfinale allerede helga etter: Anne Skollerud, Marte Marthinsen og Mari Hoel. Foto: Stian Ormestad.

Gutten som lurer seg frem overalt han kjører og vinner det ene løpet etter det andre – senest Elverumfestivalen 2019.

Trening fredag, tre omganger og finaler lørdag

Første start i NMKs Landsfinale i bilcross går på Gardermoen motorpark klokka 08.00 lørdag 24. august 2019.

Men allerede fredag kan du se både sjåfører og Landsfinale-biler i aksjon på frivillig trening fra klokka 18.00 til 20.00.

Mer info om løpet finner du på arrangøren NMK Gardermoens nettside Landsfinalen2019.no – her blir også liveresultater lagt ut (ekstern lenke).

Hele startlisten finner du her – og tipp gjerne på vinneren på Bilcross.nos Facebook-side og bli med i konkurransen om å vinne en hel haug Bilcross.no-klistremerker!

Og legg gjerne til bilcrossno på snap – og følg med her på Bilcross.no for bilder og nyheter.

SKUFFER GRUS: Mange gleder seg til å se publikumsfavoritten Bjørnar Endrerud (NMK Nedre Hallingdal) i aksjon på Gardermoen motorpark. Her skuffer han grus i Goldagsløpet 2019. Foto: Stian Ormestad.

VOLVO-VERSTING: Kristian Klepp (NMK Verdal Levanger) kommer alltid med helt verst Volvo. Foto: Stian Ormestad.

STØDIG SJÅFØR: Erlend Nonstad (NMK Verdal Levanger) kjører fort – uansett hva slags bil du putter han i. Her har unggutten nettopp vunnet NMK Namdals jubileumsløp med Opel Ascona B. Til Landsfinalen er han påmeldt med en Toyota Supra. Foto: Stian Ormestad.

FLAK: Steffen Hansen (NMK Gardermoen) kvalifiserte seg for tredje gang med seier på Landskamp på Momarken med dette flaket av en Honda. Foto: Stian Ormestad.

SUPERKLAR: Kristoffer Gutu Holt (NMK Tønsberg) er en luring som griper alle muligheter han får. Han kvalifiserte seg med en pallplass i Landskamp på Momarken. Foto: Stian Ormestad.

PÅ TIDE MED EN NY SEIER? Jørn R. Grinden (NMK Elverum) har vunnet Landsfinalen før – men det begynner å bli en god stund siden. Foto: Stian Ormestad.

BESTEFAR I FARTA! Tor Ole Grythe (NMK Hønefoss) ble beste bilcross-gamling bak rattet i Veteranlandsfinalen på hjemmebane. Foto: Stian Ormestad.

GUTTEN I RØYKEN: Bjørn Erik Davidsen (NMK Hurum Røyken) vant 1. runde i Bilcross.no-cup 2019 – og kvalifiserte seg til Landsfinalen i samme slengen. Foto: Stian Ormestad.

TITTELFORSVARER: Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) gleder seg til å forsvare fjorårsseieren på hjemmebane på Gardermoen – en bane unggutten trives godt på. Foto: Stian Ormestad.

BILCROSS-COMEBACK: Frode Leirhol (NMK Valdres) kvalifiserte seg til Landsfinalen i sitt bilcross-comeback i Talentracet på Grenland motorsportsenter. Veteranen ser også ut til å være «ready for take-off». Foto: Stian Ormestad.

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

Bilcross.no boltrer seg – nå også på snap og insta!

,