Eliteracet 2019: Borten, Sivesind og Fossum til topps!

YES!!! Martin Borten (NMK Melhus) tar sin aller største bilcross-seier i Eliteracet 2019. Foto: Stian Ormestad.

Martin Borten jublet så vindusrutene på vinnerbilen føyk. – Jeg var så glad at jeg gikk helt berserk i bilen over målstreken, forteller unggutten etter sin aller største bilcross-seier.

Se alle Bilcross.no-bildene fra Eliteracet 2019!

De beste av de beste var samlet på Bjorli motorsenter for å gjøre opp seg i mellom på bilcrossbanen lørdag 25. mai 2019.

Og som så ofte i bilcross, måtte den ene favoritten etter den andre bite i det sure eplet. Det var flere som sopet med seg bare smuler av poeng, som ellers er med helt der oppe i toppen.

TAKKER BILEN: Martin Borten (NMK Melhus) takker bilen for godt utført arbeid. Den nye eieren må bare montere noen nye ruter etter at sideruta knuste i seiersjubelen. Foto: Stian Ormestad.

Sånn må det jo bare bli – når alle de beste samles på ett brett.

Vinneren var det umulig å gjøre noe med

Men en som pekte seg ut som en outsider til seier allerede under fredagens trening, var Martin Borten (NMK Melhus). Med en velfrisert Opel Astra kjørte 21-åringen ryddig og fort.

Og gjennom konkurransen – i møte med langt mer rutinerte navn – dro han i havn både den ene, andre og tredje heatseieren.

I A-finalen fikk Martin kranglet seg opp på andreplass, og var på Eivind Foss Morken (NMK Gol) som en klegg.

Såpass innpåsliten var trønderen at golingen ble «hjulpet» i en litt annen retning inn i grussvingen på bortre banedel, og vips så smatt han forbi.

KLENGETE: Eivind Foss Morken (NMK Gol) innså kjapt at det var lite å stå i mot med mot en innpåsliten Martin Borten (NMK Melhus). Foto: Stian Ormestad.

Derfra og inn var det ingen tvil: Martin Borten dro fra med sin Opel, og Eivind hang på så godt han kunne med sin VW boble: – Vinneren var det umulig å gjøre noe med, sier Eivind til Bilcross.no.

TROFAST TRAVER: Boblemotoren til Eivind Foss Morken (NMK Gol) har vært med en stund – og bilen ble beholdt også denne gangen. Helt siden Landsfinalen 2014 på samme bane, via klubbløp, Sanktanscrossen på Sigdal, Goldagsløpet og nå Eliteracet 2019. Foto: Privat.

Får trimme litt mer til neste år!

Og over målstreken jublet Martin så voldsomt at han slo ut sideruta i seiersrusen:

– Det er det absolutt største jeg har opplevd i bilcrossen, ja. Jeg har vunnet noen bilcrossløp, men aldri et så stort løp med så mange knallgode konkurrenter som dette, sier seierherren med bristende stemme.

Andremann var like fornøyd: – Jeg er mest fornøyd med at jeg slo broder’n (Vetle Foss Morken, som kom på 8. plass, red anm), så slipper jeg den gnålinga hans en stund til, sier Eivind og ler.

– Jeg har ikke kjørt så mye de siste årene, så det var godt å komme seg på banen igjen. Jeg sleit med et ratt som var fullt av rust på starten av dagen, så er selvfølgelig veldig godt fornøyd med andreplass til slutt.

Og attesten til arrangøren er ikke til å tvile på: – Utrolig kul bane, og et kjempebra arrangement. Får bare trimme litt mer til neste år!

Tredje trinnet på pallen kunne beste hjemmekjører Tom Erling Nårstad (NMK Nord Gudbrandsdal) bestige.

Videre i A-finalen: Alexander Hauglid (NMK Valdres) – som kjørte seg opp helt fra C-finale, Dennis Tyskeberget Fosseid (KNA Solør) og uheldige Arve Sætereng (NMK Melhus) som rulla på taket i første runde av A-finalen.

Fullstendig finaleresultater finner du i bunn av denne saken.

Revansjesugen bilcrossjente

ENDELIG! Vanja Myren Fossum (NMK Aurskog Høland) kunne tilslutt ta med seg den største pokalen hjem fra Eliteracet. Foto: Stian Ormestad.

I dameklassen var en bilcrossjente mer revansjesugen enn alle de andre til sammen? Vanja Myren Fossum (NMK Aurskog Høland) ledet i fjor Eliteracet etter to omganger, før Raymond Stensrud totalvraket bilen i sin andre omgang.

HELT RÅTT! Eliteracet er på tre år blitt et av de største høydepunktene i løpet av bilcross-sesongen. Både for de på banen, og de langs banen. Foto: Stian Ormestad.

I år delte de bil igjen, men denne gangen uten rundkast og vraking: Raymond fikk beskjed om å ta det mer med ro, mens Vanja fikk beskjed om å køle på litt ekstra.

– I motsetning til i fjor, fikk jeg det ikke helt til å stemme i innledende omanger i år. Da fikk jeg beskjed av gubben at det mangla litt attack hos meg, så da var det bare å ta seg sammen og finne igjen det da!

– Det funka jo!, oppsummerer Vanja til Bilcross.no – når endelig Eliterace-seieren satt med en Mitsubishi Colt, som holdt helt inn til mål. 

Og Eliteracet 2020 er allerede krysset av i kalenderen.

Resten av pallen i dameklassen besto av Karoline Kjønhaug (NMK Melhus) og Liz Wessel (NMK Drammen).

Fullstendig finaleresultater finner du i bunn av denne saken.

Full pøs inn til juniorseier

VAKKERT I VOLVO: Emil Sivesind (NMK Gjøvik) kjører fantastisk flott med Volvo 240. Foto: Stian Ormestad.

I juniorklassen shower fortsatt Emil Sivesind (NMK Gjøvik), som kom sladdende inn i bilcrossens junior trening-klasse for ett par år siden. Han kjører bredt – og fort. Noe som passer som hånd i hanske på Bjorlibanen:

FULL KONTROLL: Emil Sivesind (NMK Gjøvik) smiler selvsikkert i sin Volvo før fredagens trening. Kanskje visste han allerede da hva som var i gjære? Foto: Stian Ormestad.

– Det var veldig moro å kjøre på en ny bane, og det var et veldig bra arrangement. Jeg slet litt i de innledende i omgangene, men det kom seg til finalen!, forteller Emil til Bilcross.no:

Emil tok starten og holdt den inn til mål. Og ikke med å safe inn til seier – neida: Full pøs!

– Dette er en av mine største seiere, har vunnet mange løp, men ikke vunnet på noe storløp før – så dette var ordentlig moro!

Og juniorkonkurrentene skal få slite med unggutten som allerede er blitt svært så rutinert hele denne sesongen ut, og kanskje hele den neste også. Emil fyller 18 i januar 2020 og kan kjøre juniorklasse også hele neste år.

Resten av juniorpallen besto av Simen Bjerkset (NMK Melhus) og Lars Løstegård (NMK Gol) – sistnevnte kjørte seg opp fra B-finale.

Fullstendig finaleresultater finner du i bunn av denne saken.

HAVARI: Det mangler ikke på revansjesugne eliteracere før 2020-oppgjøret. Arve Setereng (NMK Melhus), for eksempel – som rullet ut av A-finalen. Foto: Stian Ormestad.

BILER OVERALT: B-finalekamp som ender med bomtur for Patrick Gystad (NMK Gardermoen) og rundtur for Oddmund Hansen Westby (NMK Modum Sigdal). Foto: Stian Ormestad.

HAVARI: Lasse Rud (NMK Gardermoen) vant i fjor – men ikke i år. Gearkassehavari i siste omgang stakk kjepper i hjulene for en ny seierskamp. Foto: Stian Ormestad.

DAMENES A-FINALESTART: Vanja Myren Fossum (NMK Aurskog Høland) leder A-finalen fra start til mål. Foto: Stian Ormestad.

FULL KONTROLL: Emil Sivesind (NMK Gjøvik). Foto: Stian Ormestad.

SLÅSS SEG TIL SEIER: Martin Borten (NMK Melhus) tar sin aller største bilcross-seier i Eliteracet 2019. Foto: Stian Ormestad.

Se alle Bilcross.no-bildene fra Eliteracet 2019!

Sjekk resultater fra Eliteracet 2019:

Resultatliste etter finaler i Eliteracet 2019, dameklasse.

Resultatliste etter finaler i Eliteracet 2019, juniorklasse.

Resultatliste etter finale i Eliteracet 2019, seniorklasse.

HEKKETID: Fire flotte svenske bakpartier fra 1980-tallet. Og endelig var det – som spådd – Volvo-verstingenes tur, hvert fall i juniorklassen. Foto: Stian Ormestad.

Mer info om løpet finner du på Eliteracet.no (ekstern lenke).

Les mer om Eliteracet i Bilcross.no-arkivet.