Fredags(bilcross)filmen: Landsfinalen i bilcross 1989

BILCROSSARKIVET: Landsfinalen i bilcross 1989 gikk på Vinjarmoen motorbane, NMK Fluberg. Og det var en hjemmekjører som ble den store publikumsfavoritten!

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Fredags(bilcross)filmen ligger klar og vises fra klokka 19.00 fredag. 

Dette er den eldste hele Landsfinale-filmen vi vet om, med komplette innledende omganger og alle finaler. Tips oss gjerne dersom vi tar feil!

Kvaliteten er så som så, men alt er på film – og speakerlyden kommer seg litt ute i løpet.

– Helt klart det største i bilcrosskarrieren

LANDSFINALE-VINNER: Tom Vidar Lervik (NMK Aremark) i NMKs Landsfinale i bilcross i 1989. Foto fra filmen.

Allerede i 1989 hadde NMKs Landsfinale blitt et av bilcross-sesongens store høydepunkt.

Det aller første oppgjøret hadde gått av stabelen på Lyngåsbanen bare tre år tidligere. NMK Fluberg fikk som den tredje klubben gjennom historien æren av å huse Landsfinalen.

ACTION: Det kjempes om plasseringene i NMKs Landsfinale i bilcross 1989. Foto fra filmen.

Vinneren av Landsfinalen 1989 ble Tom Vidar Lervik (NMK Aremark) i VW boble. Han var 27 år den gangen, og hadde allerede kjørt bilcross i fem år:

– Dette var helt klart det største i bilcrosskarrieren, forteller Tom til Bilcross.no. Det ble mye bilcrosskjøring i totalt 15 år, fra debuten høsten 1984 og frem til slutten av 1990-tallet.

– Fantastisk at det finnes film av dette

Tom er fortsatt bitt av basillen, men det går mest i historisk rallycross nå om dagen – fortsatt med boble.

– Det siste bilcrossløpet jeg kjørte var vel for rundt 20 år siden, på Lyngåsbanen.

I dag er helten fra 1989 straks 57 år gammel, og han har aldri sett video fra løpet på de 30 årene som har gått siden Landsfinale-seieren:

– Nei, aldri! Det skal bli moro å se, helt fantastisk at det finnes film av dette!

Hjemmefavoritt og publikumshelt

FULL FART: Tre strake heatseiere og rett i A-finale med Sigbjørn Fossum (NMK Fluberg) i Volvo Duett. Foto fra filmen.

Den store publikumshelten ble hjemmekjøreren Sigbjørn Fossum (NMK Fluberg) i en Volvo Duett. Han var ganske så fersk i gamet den gangen.

Men den gang 30 år gamle Sigbjørn klarte mesterstykket å ratte den store, tunge varebilen inn til andreplass totalt.

MINNE: Gangstercapen som var montert over frontruta på Volvo Duetten ligger fortsatt på hylla i garasjen – som et fint minne. Foto: Privat.

Og det i ei tid der hekkmotorbiler dominerte totalt.

– De bare lo av meg da jeg stilte på Landsfinalen med en sånn bil, humrer Sigbjørn til Bilcross.no. – Men den som ler sist, ler best!

Heller ikke han har sett film fra løpet. – Det skal bli veldig moro! Alt jeg visste at fantes fra det løpet er noen bilder som lokalavisa tok.

I dag har Sigbjørn rundet 60 år, han har hatt fire slag og er litt redusert. Det siste bilcrossløpet kjørte han for ett par år siden. Han mimrer mer enn gjerne tilbake på Landsfinalen på hjemmebane for 30 år siden:

– Det absolutte høydepunktet på bilcrossbanen

– Jeg kjørte mest rally, og litt rallycross og bilcross. Andreplassen i Landsfinalen på hjemmebane er det absolutte høydepunktet på bilcrossbanen.

Det var ganske så tilfeldig at det ble Volvo Duett i Landsfinalen: – Vi var i Valdres for å legge inn bud. Så syns jeg denna Duetten så spennende ut.

Duetten ble med hjem på hengeren, og Sigbjørn skaffet til veie gode dekk. – Bilen gikk fælt, den – for den tida. Det hoppa og spratt, men jeg fikk da håndtert den sånn noenlunde.

– Og med den nødvendige flaksen i tillegg, så gikk det veien.

SLUTT PÅ BILCROSS: Sigbjørn Fossum (60) kjørte sitt siste bilcrossløp for ett par år siden. Nå går feriene til andre sysler: – Men jeg hjelper fortsatt til på løp på Vinjarmoen når jeg har mulighet. Foto: Privat.

Det ble tre heatseiere og rett i A-finalen – og der ble det andreplass totalt.

Akkurat som å kjøre lastebil?

– Dette var en gammel Lundteigen-bil, og de var jo kjent for å få dissa Duettene til å gå noe fryktelig. Og de skulle ha bilen tilbake, for enhver pris.

– Jeg la ikke inn ett eneste eget bud, jeg. Alt jeg gjorde, var å skru av gangstercapen over frontruta før løpet. Den har jeg liggende i garasjen enda, som et fint minne, sier Sigbjørn og ler.

Det ble aldri mer Duett-kjøring. Han har kjørt alle slags bilcrossbiler, med spinn foran og bak, og motor foran og bak.

– Jeg har kjørt lastebil siden jeg var 18 år gammel. Noe spøkte med at erfaringen fra lastebilkjøringen kom godt med da jeg skulle kjøre Volvo Duett, sier Sigbjørn og ler godt.

Fredags(bilcross)filmen ligger klar og vises fra klokka 19.00 fredag.

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

SLÅSSKAMP: Her har Sigbjørn slåss seg i ledelse av enda et heat i Landsfinalen på hjemmebane i 1989. Foto fra filmen.

Bilcross.no legger ut hele filmen gratis, så alle kan få se den. Men har du lyst til å betale noen kroner, så vi kan bruke enda mer tid og penger på å fortsette digitaliseringen av vårt enorme videoarkiv? Bidra gjerne hvis du har lyst: Vipps til 54 02 81.

Abonner gjerne på Bilcrossarkivet på YouTube!

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

Se flere bilcrossvideoer i Bilcross.no-arkivet.

, , , ,