Nytt jubileumsløp på Raabakken: – Jeg hadde akkurat så mye flaks en må ha for å vinne i bilcross!

JUBELSCENER: Bilcross.no fester jubelscener til film, i det Tom Atle Sigfridstad (NMK Stor-Elvdal) triller inn i parc ferme etter seieren i NMK Namdals store jubileumsløp for ti år siden. Se videoklippet lenger ned i saken! Foto: Siv Anita Petersen.

RAABAKKEN: I forrige jubileumsløp stilte store kanoner fra mange kanter av landet. I år feirer NMK Namdal år igjen, og inviterer til en minst like stor fartsfest på en av landets råeste bilcrossbaner – for både kjørere og publikum.

Les også: – Ikke hatt så mange deltakere på nesten ti sesonger!

Påmeldingen til Jubileumsløpet på Raabakken lørdag 1. juni 2019 åpner lørdag 12. januar på arrangøren NMK Namdals nettside.

Det blir mye kjøring og sosialt opplegg:

Depot åpner torsdag, det blir fri trening fredag, og lørdag blir det jubileumsløp før det er stor jubileumsfest på kvelden. Denne helga passer særs godt, for torsdag er fridag med kristihimmelfartsdag og fredag er en inneklemt fridag for mange.

En bilcrossarrangør mot strømmen

DAMEPALLEN: I jubileumsløpet for ti år siden klatret Siri Nonstad (NMK Verdal Levanger), Lena Mortensen (NMK Verdal Levanger) og Torill Åsvik (NMK Brønnøy) opp på pallen. Foto: Siv Anita Petersen.

Mens noen andre arrangører har opplevd noe svikt i deltakerantall den forrige sesongen, gikk NMK Namdal mot strømmen og hadde lengre startlister enn på mange sesonger.

SEIERHERRE: Tom Atle Sigfridstad (NMK Stor-Elvdal) tok jubileumsløp-seieren for ti år siden, i et vanvittig hardt startfelt. Foto: Siv Anita Petersen.

Så dette er en sprek 80-åring som skal feires.

Og feiringen starter allerede nå i januar med et jubileumslotteri: Premien er en fullrigget bilcrossbil, en Volvo 245 bygget av de beste bilbyggerne i Norge. Dette blir en bil bygget av de værste bitene en bilcrossbil kan bygges av, melder NMK Namdal på sin nettside.

Men høydepunktet i jubileumssesongen blir Jubileumsløpet i kristihimmelfartshelga. Og det er ikke første gang NMK Namdal inviterer til stor bilcrossfest på Raabakken motorstadion, rett utenfor Namsos.

Både 60 og 70 år er blitt feiret med å slå på stortromma – og nå skal 80 år feires med et bilcrossbrak. Samtidig er banen i Raabakken 20 år gammel. 

Jubileumsløp med norgeseliten til start

Det ble litt av et rotterace i forrige jubileumsløp for ti år siden. Store deler av norgeseliten var på plass, og det ble kjempet så lakken spruta foran et stort publikum:

Den som tilslutt tok seieren var Volvo-versting Tom Atle Sigfridstad (NMK Stor-Elvdal), etter at boblehelten fra nord Arild Barlien (NMK Brønnøy) gjorde en «fjortisfeil» i A-finalen.

RASK GOLING: Eivind Foss Morken (NMK Gol) kjørte A-finale i jubileumsløpet for ti år siden. Foto: Siv Anita Petersen.

Tom Atle fikk med seg Totto Eriksson (SMK Kalskoga) i Saab og Kjetil Hårberg (NMK Verdal Levanger) i Opel Vectra på pallen.

Flere kanoner fra andre siden av svenskegrensa har allerede varslet sin deltakelse i årets jubileumsløp.

Revansjesugne, etter å ha blitt kjørt fra en nordmann?

– Ja, det var artig, det, sier Tom Atle Sigfridstad til Bilcross.no ti år etter triumfen. – Og akkurat så mye flaks en må ha for å vinne i bilcross!

Det har ikke blitt mye bilcrosskjøring på ham de senere årene, men i fjor kjørte han Elverumfestivalen og klatret helt opp på en andreplass. Så dette er en herremann som alltid er med i toppen, uansett.

Det er litt for tidlig på året til å spørre om det blir en tur til Raabakken for å forsvare tittelen:

– Det er usikkert enda. Jeg starta for meg selv, så det er lite tid til å skru og ha ting i orden på. Så det første som må til er vel tid til å skru for å ta turen, sier Tom Atle – som forsikrer at det ikke er lysta det står på.

Starten på en historisk Malin Gjerstad-sesong

NORGESELITEN: De beste i bilcross fra de fleste kanter av landet tok turen til Raabakken for ti år siden – gjør de det igjen? Ola Hustad (NMK Molde) har mye å revansjere – hvis han finner frem hjelm og hansker igjen. Foto: Siv Anita Petersen.

Ser vi tilbake på juniorklassen for ti år siden, var det mange kommende bilcross-stjerner som kjørte jubileumsløpet:

DØRTI TRIKS? Gisle Berre (NMK Namdal) kaster ut litt røyk fra bobla og på konkurrentene bak. Den samme bobla gikk også åpningsløpet på Raabakken for 20 år siden, og skal også gå i jubileumsløpet i år. Foto: Stian Ormestad.

Blant annet Malin Gjerstad (NMK Aremark) i Saab – som senere den samme 2009-sesongen ble historisk:

Hun vant både Landsfinale for damer, Landsfinale for junior, og klatret opp på pallen i Landsfinalen for åpen klasse med tredjeplass.

Det ble tredjeplass på den raske NMK Aremark-jenta i Raabakken, bak Ole Martin Fløan (NMK Namdal) i Opel Vectra og vinneren Ronny Klepp (NMK Steinkjer) i Toyota Celica.

Maks uheldige Morten Rønning (NMK Namdal) gikk fra en grei hjemmeseier til sjette- og sisteplass i A-finalen med stopp på Saaben under en halv runde før mål.

I dameklassen ble det særs harde tak – men den som manøvrerte seg inn til seier var Siri Nonstad (NMK Verdal Levanger) foran klubbvenninne Lena Mortensen (NMK Verdal Levanger) og Torill Åsvik (NMK Brønnøy).

Sjekk hele resultatlista fra jubileumsløpet i 2009.

Se dag 1 av åpningsløpet på Raabakken motorstadion høsten 1999:

Se dag 2 av åpningsløpet på Raabakken motorstadion høsten 1999:

Sjekk arrangøren NMK Namdals nettside for mer info om årets jubileumsløp.