Goldagsløpet 2018 – så bra bilcross bare kan bli?

SUVEREN: Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) bare dro fra resten av A-finale-feltet med nydelig boble-kjøring. Foto: Stian Ormestad.

GOLDAGSLØPET: Fullsatt fjellskrent med et engasjert publikum i strålende sommersol. Knallhard kamp på banen – som noen ganger endte med knall og fall. Men likevel veloverveide juryavgjørelser i ofte vanskelige situasjoner. Og ikke minst verdige vinnere tilslutt. Hva mer kan man ønske seg av et bilcrossløp?

Se bildene fra Goldagsløpet 2018 – oppdatert!

Til neste år feirer Goldagsløpet 30 år. Det er få storløp som fortsetter å være storløp gjennom så mange år, vi kan nok telle dem på en hånd.

Og ikke bare storløp – men Norges største billøp, både når det gjelder deltakere, publikum og kanskje også status?

FOLKSOMT: Fjellskrenten var fullsatt – og ekstra trangt ble det i skyggen fra parasoller og trær. Foto: Stian Ormestad.

4.000 publikummere?

Ikke bare holder Goldagsløpet seg på høyden gjennom tre tiår, men det blir bare større og større.

NMK Gol har full fokus på å forbedre, utvide og legge best mulig tilrette for publikum, førere og funksjonærer. Hvert eneste år har det skjedd noe nytt på Fuglehaugen.

I fjor var det godt over 3.000 på Fuglehaugen, etter et forsiktig estimat. I år er anslaget helt oppimot 4.000. Speaker Ove Stuveseth har aldri sett flere folk i fjellskrenten, fra tårnet sitt.

Og publikum i tusentall får servert bilcross på sitt beste: Tette fighter, massevis av platekontakt, frekke forbikjøringer, og noen som ender opp-ned.

Mange bilcrossbaner er blitt rettere og raskere med årene, men det har ikke skjedd på Fuglehaugen. Fasilitetene rundt er blitt bedre, men banen er akkurat den samme. Og publikum elsker det.

Aller mest elsker de en nordlending i en antikk VW boble i Goldagsløpet 14 – 15. juli 2018:

SUVEREN NÅR DET GJALDT SOM MEST: Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) – med svigerfar Even Frøshaug (NMK Trøgstad) et stykke bak, både på bildet og på banen. Foto: Stian Ormestad.

Suveren vinner av A-finalen ble Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland). Ikke bare vant han, men han var så frekk å kjøre fra svigerfar (og fjorårsvinner) Even Frøshaug (NMK Trøgstad) i A-finalen. Even kom akkurat ikke på pallen, med fjerdeplass.

Jonas fikk med seg hjemmefavoritt Sondre Evjen (NMK Gol) og enda en hallingdøl Henning Maribo (NMK Nedre Hallingal) på pallen. En trio med unge, lovende motorsportnavn som gjør seg bemerket i både bilcross og grommere grener.

ENDELIG! Seier til Veronika Einang (NMK Modum Sigdal), etter å ha hengt med i toppen i alle år. Foto: Stian Ormestad.

Den evige toer tok endelig seieren!

I dameklassen gikk Veronika Einang (NMK Modum Sigdal) i VW boble seirende ut, etter å ha ledet A-finalen fra start til mål. Når endelig seieren kom, kom den i selveste Goldagsløpet.

– Jeg har massevis av andre- og tredjeplasser, men ikke en eneste seier, forteller en jublende glad Veronika til Bilcross.no. – Så dette smakte utrolig deilig!

Hun fikk med seg Thea Turvoll Lien (NMK Modum Sigdal) på andreplass, og May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal) på tredjeplass.

Uheldige Karin Råen (NMK Modum Sigdal) fikk stopp i A-finalen med sin Renault, etter å ha vært alene om full pott i dameklassen etter innledende omganger.

Heftig kamp om juniorseieren

HER AVGJØRES JUNIORFINALEN: Mats W. Martinsen (NMK Larvik) holder hjulene godt plantet på bakken med sin Peugeot, mens Roar Gilen (NMK Gol) er ute på en heisatur som ender i autovernet. For Mats ender det med seier. Foto: Stian Ormestad.

I juniorklassen ble det en hard kamp om A-finaleseieren mellom Roar Gilen (NMK Gol) som så ut til å ha full kontroll i tet med sin VW boble.

JUNIORSEIER: Mats W. Marthinsen (NMK Larvik) kjempet seg opp i ledelse og tok juniorseieren i Goldagsløpet 2018. Foto: Stian Ormestad.

Men Mats W. Marthinsen (NMK Larvik) hadde andre planer: Han så en liten åpning, sørget for at den ble litt større, og så smatt Peugeoten forbi en lavtflygende boble på ville veier.

Mats er en av flere unge bilcrossere som gjør seg bemerket, som «de nye førsteårsjuniorene» – etter at de som fyller 15 år kan gå rett ut i juniorklasse, ikke junior trening.

Å gå hen å vinne Goldagsløpet er en flying start på bilcrosskarrieren for unggutten som akkurat ble konfirmert denne våren.

Mats fikk med seg Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) og Lars Løstegård (NMK Gol) på pallen.

Emil Sivesind (NMK Gjøvik) ble nok en gang publikumsfavoritten med heftig kjøring i Volvo 240 – som tilslutt endte på taket til stormende jubel fra publikumsskrenten.

Finaleresultater åpen klasse – Goldagsløpet 2018

Finaleresultater dameklasse – Goldagsløpet 2018

Finaleresultater juniorklasse – Goldagsløpet 2018

SHOW: Så vakkert syn er det når tre Gol-bobler drar i tet over startkulen på Fuglehaugen. Foto: Stian Ormestad.

PUBLIKUMSFAVORITT: Emil Sivesind (NMK Gjøvik) ladder for fullt med sin Volvo 240. Foto: Stian Ormestad.

CLOSE RACE: Juniorene sloss om plasser og poeng, med tre biler i bredden. Foto: Stian Ormestad.

SATSER ALT! Magnus Bergsjøbrenden (NMK Gardermoen) brukte ikke bremsepedalen så mye i finalen. Foto: Stian Ormestad.

BLIDE FUNKSJONÆRER: En grushaug og en skuff er alt man trenger, for å ha både utsikt, sitteplass og et sted å sette brusen. Foto: Stian Ormestad.

FINALERACE: Tøger Nygård (NMK Fluberg) fikk opp farta skikkelig i finalene. Foto: Stian Ormestad.

PÅ TO HJUL: Simen Løvlid (NMK Modum Sigdal) brukte hele banen og litt til for å kjempe seg opp i A-finale etter seier i B-finalen. Foto: Stian Ormestad.

A-FINALESTARTEN: Fem bobler over startkulen, med Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) i ledelse. Foto: Stian Ormestad.

PALLEN: Vinneren Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) i midten, med Sondre Evjen (NMK Gol) til høyre for seg og Henning Maribo (NMK Nedre Hallingdal) på sin venstre side. Foto: Stian Ormestad.

KJEMPET SEG TIL SEIER: Mats W. Marthinsen (NMK Larvik) vant tilslutt juniorklassen. Foto: Stian Ormestad.

ENDELIG! Veronika Einang (NMK Modum Sigdal) vant dameklassen – hennes aller første seier etter drøssevis av andre- og tredjeplasser gjennom årene. Foto: Stian Ormestad.

Se flere bilder fra Goldagsløpet 2018 – oppdatert!