– Det blir ikke sommer uten Smådølfestivalen!

SMÅDØLFESTIVALEN: I alle år Kristoffer Gutu Holt har kjørt bilcross, har han alltid kjørt Smådølfestivalen. – Jeg kan’ke huske en sommer uten Smådøl!

Mimre? Se bilder fra fjorårets Smådølfestival!

Siste helga i mai braker bilcross-sesongen løs på Smådøl, med kvalifiseringsløp til Landsfinalen for både junior- og åpen klasse lørdag 26. mai. Det er også en god anledning til å teste banen før årets Smådølfestival 27 – 29. juli.

Påmeldingen er i full gang hos arrangøren NMK Nore Uvdal.

TROFAST KRIGER: Kristoffer Gutu Holt (NMK Tønsberg) kjører alltid Saab, og har en anseelig samling av det svenske bilmerket. I bakgrunnen ser vi vinnerbilen fra det aller siste løpet på Lyngåsbanen. Foto: Stian Ormestad.

For en møkkabane!

En som neppe trenger å teste banen, er Kristoffer Gutu Holt (NMK Tønsberg):

Han har kjørt Smådølfestivalen hvert eneste år – alltid med Saab, helt siden han begynte med bilcross. Også det aller første løpet han kjørte var på Smådøl, det var Vårløpet for nøyaktig 20 år siden:

– Banen er jo forsåvidt veldig lik den dag i dag – heldigvis! Men den gangen var ikke velodromen asfaltert, og det var heller ikke noe autovern i ytterkant. Det passa dårlig da jeg kom med bånn gass, mimrer Kristoffer. Det endte med et luftig Saab-svev langt uti myra – i aller første runde.

– Akkurat der og da skulle jeg aldri kjøre på Smådøl igjen, for en forbanna møkkabane!, sier Kristoffer og ler. Men så feil kan man ta. Kristoffer ble overbevist om å prøve en gang til, i Smådølfestivalen seinere samme år.

– Alle hadde jo kjørt Smådølfestivalen, mamma og pappa og bilcrossvennene deres, og jeg hadde vokst opp på Smådøl. Jeg kan nesten ikke huske en sommer uten Smådøl, enten som liten eller at jeg kjører sjøl. Så jeg måtte jo gi «møkkabanen» en sjanse til.

A-finale i nesten halvparten av alle åra

Og for å gjøre en tre år lang junior-historie kort: Kristoffer vant juniorklassen i Smådølfestivalen 1998. Og 1999. Og 2000. Alle tre junior-åra, med andre ord! Totalt har 35-åringen ni A-finaler, fem B-finaler, en C-finale og en D-finale, og bare to brutte løp på 20 år.

BREDT OG FINT: Få kjører så bredt med Saab som Kristoffer – og det lønner seg i noen svinger og ved noen forbikjøringer på den krevende Smådølbanen. Foto: Stian Ormestad.

Seieren i åpen klasse kom ikke så lenge etter overgangen fra junior til åpen. I 2004 klaffa alt, med B-finaleseier før også A-finalen ble vunnet. – De siste åra har det vært litt stang ut, men i år skal jeg ta dem!, sier en heltent Kristoffer. – Men det sier jeg hvert eneste år, hehe.

TOMMEL OPP! Med A-finale i nesten halvparten av de 20 åra med Smådølfestival, er Kristoffer alltid en favoritt i storløpet. Foto: Stian Ormestad.

Kristoffer er ekstra sulten på seier i år, for å revansjere nederlaget i fjor. Da gikk det så dårlig som det vel aldri før har gått før, siden den gangen han sto i myra i debuten for 20 år siden. – Jeg surra bort en finaleplass med å røre det til, jeg klarte å kjøre forbi i ei gulflaggsone der jeg ikke så flagget…

Han har en bil klar, og en reservebil nesten klar. Så kjøring blir det uansett. Som tobarnsfar er det ikke noe stort problem å få tida til å gå, men Smådøl prioriteres – med full forståelse og oppbacking fra resten av familien.

– Det blir ikke sommer uten Smådøl, er Kristoffer og samboer Rita enig om.

En evig rivalisering med lokale bilcrosshelter

Men sjøl om seier er det store målet, er det ikke et must. Å kjøre på Smådøl, være med flotte folk, og ta det som en ferie er hele moroa. Og sjøl om seieren smakte godt – langt der tilbake i 2004 – så er de aller beste minnene noe helt annet:

– Jeg husker godt det aller første året i åpen klasse. Da skulle jeg ut med Jan Lillegrend (NMK Elverum), som jeg hadde sett opp til i så mange år. Jeg tenkte å legge meg på hjul så godt jeg bare kunne klare, men tenkte jeg ikke hadde store sjansen til å holde tempo hans.

– Men så kom jeg først i mål, med Lillegrend bak meg! Jeg levde – og lever enda? – lenge på den! Kanskje mitt mest stolte øyeblikk på bilcrossbanen, mimrer Kristoffer.

Men også tredjeplassen for seks år siden minnes han godt. – Den jobba jeg virkelig for å få. Jeg vant B-finalen og møtte alle de lokale bilcrossheltene, med Nygård, Rudi, Jacobsen. Da ble det mye jobbing, men det var moro å sørge for at det ikke var bare hjemmekjørere på pallen.

Andre klubber har mye å lære av NMK Nore Uvdal

VELODROM: Den svært doserte svingen gjorde Smådølbanen viden kjent. Er det en som veit å holde farta oppe gjennom her, så er det Kristoffer Gutu Holt! Foto: Stian Ormestad.

Den evige rivaliseringen mellom vertskapet og gjestene – kanskje flest stamgjester fra Kristoffers klubb NMK Tønsberg opp gjennom åra – og hjemmekjørerne fra NMK Nore Uvdal, kan nesten virke hatsk for utenforstående. Men det er en rivalisering av den vennlige bilcrosstypen.

ALLTID STOR STAS! Premiebordet er alltid velfylt hos NMK Nore Uvdal. Det blir det også i år, for Bilcross.no fortalt fra Stein Rudi i arrangørklubben. Foto: Stian Ormestad.

Her er alle godt forlikt, griller og prater sammen, og hjelper hverandre med skruing og deler utenfor banen – men på banen? Da er hanskene kasta!

På videoklippet i toppen av denne saken takker Terje Ramsdal (NMK Gardermoen) for all hjelp med BMW-deler en sein kveld. – Sånn er det bare her oppe, svarer speaker Stein Arne Fossheim.

– Det er veldig trivelig å komme til en plass der man blir ønsket velkommen – og du skjønner at de mener det, forteller Kristoffer. – Her blir du møtt med et smil, og vi hjelper hverandre og har det trivelig sammen – sjøl om det går ei kule varmt på banen, som det skal gjøre i bilcross.

– Andre klubber har mye å lære av Stein Rudi og kompani der. Også synes jeg jo – tross førsteinnrykket for 20 år siden – at banen er fantastisk morsom!

Storløp gjennom tre tiår

Klappet på skuldra er vel fortjent. Stein Rudi forteller på vegne av NMK Nore Uvdal at det nærmer seg 30 år med Smådølfestival totalt, og at det skal feires om noen få år. Arrangørstaben har også kommet fram til at nettopp Kristoffer Gutu Holt er den som har kjørt flest Smådølfestivaler så langt.

– Og det setter vi stor pris på, sier Stein til Bilcross.no.

KLAR! Kristoffer Gutu Holt har som tobarnsfar og bilmekaniker nok å finne på – men Smådølfestivalen prioriteres hvert eneste år. Han har allerede bilen klar – og en reservebil nesten helt klar. Foto: Stian Ormestad.

– En annen som har kjørt mange Smådølfestivaler, er hjemmekjører Anders Nygård. Det blir nummer 15 i rekken på han i år. Og av 14 kjørte så langt, har han vunnet fem, vært på pallen 12 og hele 13 ganger i A-finalen!

BLIR IKKE SOMMER UTEN SMÅDØLFESTIVAL! Det er mange som har det som sommertradisjon å reise til Smådøl den siste helga i juli. Her får du servert bilcross av godt, gammelt merke, med god oversikt over hele banen. Foto: Stian Ormestad.

– Det går også rykter om at det vil stille flere fra Sverige i år, forteller Stein til Bilcross.no. Etter en liten dupp i deltakerantallet, tok det seg opp igjen i fjor for storløpet som starta helt på begynnelsen av 1990-tallet.

– Så er det noen som vil ta opp kampen med disse gutta så er det bare å melde seg på årets Smådølfestival 27. – 29. juli, der opplegget blir som før: Bilcross over tre dager på en av landets beste bilcrossbaner, sosial hygge på kvelden, og mye flott premiering.

Men allerede lørdag 26. mai er det muligheter å kjøre løp i Smådøl, med kvalløp til årets Landsfinaler i åpen- og juniorklasse.

Sjekk arrangørens nettside for mer info og påmelding til NMK Nore Uvdals løp på Smådølbanen.

, , ,