Norges beste gamling bak rattet er…. en svenske!

TOTTO PÅ TOPPEN! 51-åringen Totto Höök (Kolsva MS) var uslåelig i Landsfinalen for veteraner 2018 på Starmoen motorbane lørdag 12. mai. Han har kjørt bilcross og folkrace i over 30 år. Foto: Øyvind Romstad.

LANDSFINALEN FOR VETERANER: Det måtte bare en svenske til på startlista for å bli svensk seier i tidenes aller første Landsfinale for veteraner. – Målflagget var «så jäkla vackert å se»! 

Les også: Nå blir det Landsfinale for veteraner!

Lørdag 12. mai 2018 gikk tidenes første Landsfinale for veteraner av stabelen på Starmoen motorbane, med NMK Elverum som arrangør.

Over 100 navn var påmeldt, og til slutt ble det 78 gamlinger til start. De skulle kjempe om å bli Norges beste bilcrossveteran bak rattet – en eneste av dem er fra Sverige. Men det holdt i massevis.

STORESLEM: Svenske Totto Höök reiste ikke tomhendt hjem fra norgesturen. Foto: Øyvind Romstad.

Helt uslåelig svenske

For til tross for at Totto Höök (Kolsva MS) trakk seg ned til B-finale, etter tre strake heatseiere med sin Saab, gikk det hele veien til topps. Først en overbevisende B-finaleseier, så en like overbevisende A-finaleseier.

– Det kjennes godt å bli best av alle i dag. Det var litt surt å trekke seg ned til B-finale, men det løste seg greit, det!, sier 51-åringen til Bilcross.no. Han kjørte direkte fra målgang i B-finalen og opp på startplata – uten en eneste kikk på Saaben. – Bilen fungerte fantastisk!

I B-finalen kom Totto sist ut, og først i mål. Han gikk tidlig inn i alternativsporet og plukka plasser. I A-finalen kom han ut som fjerdemann, og gjorde akkurat det samme.

– Følelsen av å plukke plasser og få kjøre i sitt eget tempo var euforisk, og målflagget var «så jäkla vackert å se»!

Kjørt jevnt og trutt i «alle år»

I Landsfinalen for veteraner var det artig å se mange gode, gamle bilcrossnavn igjen. Noen har ikke kjørt på ett par tiår, andre bare litt, mens Totto er blant dem som har kjørt jevnt og trutt «i alle år».

Totto kjørte sitt første løp i februar 1986. Drøyt ti år senere kjørte han sitt første løp i Norge, på Finnskogbanen i 1997. Han har for det meste kjørt Saab, og nesten alltid med egenbygde biler. – Jeg har bygd 85 biler hittil, forteller Totto – som er inne i sin 32. folkrace/bilcross-sesong.

Han har også en kjent stemme, som speaker blant annet på et av Sveriges største løp, NGK Masters. Han har vært mye rundt i både Norge og Sverige, og sett de fleste baner – men Starmoen hadde han bare kjørt en eneste gang før – tilbake i 2003.

– Vil nok påstå at banen er en av de aller beste jeg har kjørt i løpet av alle disse årene, en skikkelig bilcrossbane som er vanskelig teknisk. Anbefaler alle svensker å teste den ut!, skriver Totto på egen Facebook-side.

AKKURAT IKKE PALLEN: En sterk fjerdeplass på «forhjulstrekklegenden» på hjemmebane, Jan Lillegrend (NMK Elverum). Foto: Stian Ormestad.

Historisk trio på pallen

Totto fikk med seg Terje Svensberget (NMK Elverum) og  Odd Jarle Aarhaug (NMK Støren) på den historiske pallen i tidenes første Landsfinale for veteraner. 

Den aller største hjemmefavoritten, ifølge avstemningen på Bilcross.no i forkant av løpet, Jan Lillegrend (NMK Elverum) endte på fjerdeplass, foran Jan Håkon Hofton (NMK Modum Sigdal) og Jan Vidar Kvernvolden (NMK Elverum).

Alle A-finalistene er kvalifisert til Landsfinalen for åpen klasse på Verdal motorsenter i august.

Sjekk hele resultatlista fra Landsfinale for veteraner 2018.

, ,