Sjekk ut folkrace-sprint i Sverige – SE VIDEO

BAKKELØP I BILCROSS: Vi nordmenn var gode på bakkeløp for bilcrossbiler, spesielt på de kanter av landet der det ikke er en permanent bane. Men så ble det mer eller mindre slutt på det her til lands. Nå har svenskene – som så mange ganger før – dratt det hele enda litt lenger, og kjører det de kaller folkrace-sprint. Se video over – filmet av «Swedish rally».

Mange regner bakkeløp for den råeste formen for motorsport. Det er en og en – mot klokka. Den med best tid vinner, that’s it. Ingen å skylde på, bortsett fra deg selv. Fair and square – en ærlig og redelig form for motorsport.

KJØRER BAKKELØP I SVERIGE: Disse norbaggarna kjører bakkeløp i Sverige denne helga – eller folkracesprint som svenskene kaller det. Foto: Magnus Amundsen.

Mange legendariske løp

NMK Tønsberg var først ute med tidkjøring her til lands, da det ble arrangert bilcrossløp på parkeringsplassen ved Jarlsberg travbane på 1980-tallet. Siden banen var såpass trang, måtte bilene slippes ut en og en. Og dermed var bakkeløp for bilcrossbiler i gang.

Samme klubb dro også i gang bakkeløp i Kleiva, et legendarisk løp som mange snakker om den dag i dag. Her gikk det sving-i-sving på grus, mellom treleggene. Bare ett par mil lenger nord ble det kjørt på asfalt, ved NAFs glattkjøringsbane i Hof.

Få bilcrossbiler har fått opp større fart enn på langstrekke der, før det ble satt opp to halmballer som skulle hindre at fjerdegearet ble tømt. Fort gikk det også da bilcrossbiler ble invitert som gjesteklasse under NM-løp i Korketrekker’n ved Langangen. Nok et legendarisk bakkeløp som er blitt borte.

Bakkeløp i Grong var også berømt og beryktet. Da ble det først kjørt opp traseen, for så å kjøre ned igjen. Opp er hardt nok, men å kjøre så fort du klarer i nedoverbakke – da var det de aller mest gale bak rattet som satte de beste tidene – eller havnet langt utenfor veien…

Bakkeløp for bilcrossbiler er så å si borte nå

I glanstida var det bakkeløp flere steder i landet som trakk godt med deltakere – og publikum. Det ble kjørt på skogsveier, både grus og asfalt, og det ble laget artige traseer på bilcrossbaner rundt omkring. Bakkeløpstraseen på Hakavik var en heftig trase med vendinger og teknisk krevende krusseduller.

Under «Bilsport superweekend» ved Ålesund ble det kjørt bakkeløp, og Sommerfestivalen på Brekka ble de første årene innledet med bakkeløp onsdag. Alt dette er det slutt på nå.

Utover 2000-tallet døde grenen mer eller mindre ut, og reglene ble også gjort om så det er vanskeligere å få til å arrangere bakkeløp.

Det er lenge siden det har vært arrangert noe form for sprintløp i Norge såvidt Bilcross.no har fått rede på. Det kjøres treninger og åpne dager med uoffisiell tidtaking – ikke bakkeløp i ordets rette forstand.

Men noen går fortsatt med en drøm om å kjøre store bakkeløp igjen.

Over 100 deltakere i Sverige – av dem seks norske

Da kan vi kanskje se til Sverige – som så mange ganger før? Denne helga har over 100 deltakere kjørt «folkrace-sprint» i Hällefors, av dem seks nordmenn til start: Roger Johansen, Kim Mastad, Lars Ivar Mastad, Allan Johansen, Sivert Mastad og Jonas Svendby.

Her blir det kjørt 2.7 kilometers etapper tre ganger, og bilene er utstyrt med orginallykter eller ekstralykter – noen har også montert lykter på taket – for det kjøres hele dagen, også etter at det er blitt mørkt.

Mer om norske resultater kommer her på Bilcross.no!

Totto Höök forklarer folkrace-sprint for oss norbaggar:

Slik så det ut da det ble arrangert bakkeløp i bilcross på 1990-tallet:

 

,