Espen Kerim er landets beste: – Velta og vant!

kerim1

ENDELIG ESPEN KERIM! Den evige toer skulle endelig klatre helt til topps i Landsfinalen 2015, Espen Kerim (NMK Konsmo) i VW boble. Foto: Stian Ormestad.

Landsfinalen 2015 starta med en rulling på taket i 1. omgang – kanskje var det derfor Espen Kerim vant til slutt?

NMKs Landsfinale i bilcross 2015 gikk på Basserudåsen motorbane, NMK Kongsberg. Rundt 130 av landets beste bilcrossere var kvalifisert til å stille til start i årets gjeveste oppgjør på bilcrossbanen.

Espen Kerim (NMK Konsmo) skulle endelig stå på toppen av pallen, etter mange år med stang ut. Han har alltid vært med i kampen om seieren, uten at det har holdt helt inn.

Uflaksen gjorde sørlendingen unna på trening – og i 1. omgang, da han helt på egenhånd klarte å rulle på taket med bobla. Den trilla helt rundt og landa på hjulene igjen, så Espen fullførte inn til en sisteplass – og ett viktig poeng.

kerim2

HOLDBAR BOBLE: Espen Kerim (NMK Konsmo) er best bak rattet – og også under motorlokket? Bobla holdt helt fint inn til sier i fire finaler på rad. Foto: Stian Ormestad.

Ett par uker før løpet kjørte han hele veien fem timer hver vei fra Konsmo til Kongsberg for å trene på landsfinalebanen – og havarerte gearkassa etter ett par runder. Den ble bytta, så treningen kunne fortsette.

Torsdag før løpet ble nok en kranglete boble-kasse bytta på Kongsberg. Alle gode ting er tre – også når det gjelder gearkasser. Den tredje gearkassa skulle tåle mer enn de fleste gearkasser.

Espen Kerim starta ferden til toppen helt nede i en D-finale, som han vant foran Morten Andre Lie (KNA Eiker) – som kom på 2. plass sist Landsfinalen var på Basserudåsen, tilbake i 1999.

I C-finalen ble unggutten Tron Tveiten (NMK Modum Sigdal) i Volvo herregårdsvogn den mest brysomme konkurrenten, men Espen vant også denne fighten.

Mange trodde nok at Landsfinale-vinneren fra 2008, Saab-kjøreren Jørn R. Grinden (NMK Elverum), skulle være kapabel å gi Kerim kamp i B-finalen. Men den gang ei – en grei finaleseier også her – og A-finalen var i boks.

hustad1

FJORÅRSVINNEREN: Her forsvinner Ola Hustad (NMK Molde) ut av Landsfinalen 2015. Ola Hustad vant Landsfinalen i fjor – og sist den var på Kongsberg for 16 år siden. Foto: Stian Ormestad.

I depot sto teamet klart med vannslange for å kjøle ned både sjåføren og den langt ifra orginale luftkjølte boxermotoren i hekken på bobla.

– Nå er pallen målet, gliser sørlendingen bak rattet – klar for mer kjøring.

A-finalen spretter av startplata med fem bobler i tet og en Opel Kadett som danner baktroppen, så lenge Ben Philip Gundersen (KNA Solør) får Opelen til å holde. Det ender med et skikkelig motorhavari.

Kerim ligger nok en gang i tet, foran Andreas Sletten (NMK Tønsberg) – som kjører sin første Landsfinale for åpen klasse. Tord Ingar Nygård (NMK Fluberg) legger seg på Sletten rundt publikumssvingen og avanserer opp til 2. plass og henviser Sletten til 3. plass.

På 4. plass følger Kjell Bævrevold (NMK Nord Gudbrandsdal), mens Petter Leirhol (NMK Valdres) får trøbbel med bobla.

I enda en finale er det ingen som kan gjøre noen verdens ting med suverene Espen Kerim – den evige toer som har mange pallplasseringer fra Landsfinalen, aldri seier – før i år.

harberg1

FORHÅNDSFAVORITT: Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) tok 2. plassen i fjor – og mange hadde han som favoritt til å klatre opp til 1. plass i år. Tekniske problemer satte kjepper i hjula for den raske trønderen i Toyota MR2. Foto: Stian Ormestad.

– Jeg mista helt trua da jeg klarte å rulle i 1. omgangen, helt på egenhånd. Jeg måtte bare overbevise meg selv om å fortsette, bare kjøre og ha det moro, forteller Espen Kerim til bilcross.no.

– Da senka jeg skuldrene, alle nervene forsvant – og det var bare å kjøre og kose seg. Så ble det en D-finale, med et nødskrik, og alt derfra var bare bonus, sier Kerim som innrømmer at han har blitt felt av nerver mange ganger før.

– Så du kan si at det var rullinga i 1. omgang som gjorde at du vant til slutt?

– Det kan du kanskje si. Jeg har aldri hatt det mer moro enn i dag, bare kjøre og kose seg, ingen nerver. Og sjekk nå, sier Kerim og setter seg inn i bobla, – den starter på første slaget! Kunne kjørt en finale til!

teigen1

BILCROSS-SHOW: Landsfinalen 2015 på Basserudåsen ble et skikkelig bilcross-show i regi av NMK Kongsberg og formann Kim Andre Teigen. Foto: Stian Ormestad.

Mer populær Landsfinale-seier har vi sjelden sett, etter fire finaleseiere på rad med ei boble som gikk like pent – uten en eneste røykdott.

Kerim fikk med seg Nygård og Sletten på pallen, videre kom Bævrevold, Gundersen og Leirhol.

Videre på topp-ti i Landsfinalen 2015 på Kongsberg: Nevnte Jørn R. Grinden, Stian Hoel (NMK Gjøvik) i Volvo, Steffen Krogstad (NMK Melhus) i VW Golf og veteranen Frank Jevne (NMK Rendalen) i VW boble.

kerim3

SEIRESPALLEN: Espen Kerim på toppen av pallen, flankert av Tord Ingar Nygård og Andreas Sletten – som kjørte sin aller første Landsfinale. Foto: Stian Ormestad.

kerim4

LANDETS BESTE: Espen Kerim (NMK Konsmo) vant Landsfinalen 2015 på Basserudåsen, NMK Kongsberg. Foto: Stian Ormestad.

, ,