Skrek seg inn til seier i Goldagsløpet 2015

Leirhol1

SKRIKER AV FULL HALS: 20-åringen Petter Leirhol (NMK Valdres) vinner Goldagsløpet 2015 med sin svarte VW boble. Foto: Stian Ormestad.

Da det gikk opp for Petter Leirhol at det ble seier, skrek han for full hals hele veien opp på toppen av pallen.

Goldagsløpet 2015 gikk helga 18 – 19. juli 2015 på Fuglehaugen motorsenter med 240 biler til start – et av Norges største bilcrossløp gjennom tre tiår.

goldagslopet1

TETT MED PUBLIKUM: Goldagsløpet har siden 1990 vært en favoritt blant bilcross-publikummet – med action, spenning og dramatikk fra start til slutt gjennom to dager på Fuglehaugen. Foto: Stian Ormestad.

Petter Leirhol (NMK Valdres) sanka den ene heatseieren etter den andre, og var med det rett i A-finale med sin svarte VW boble. Der skulle han møte fire andre boble-kjørere og en hjemmekjører i Nissan Sunny.

– Jeg hadde ikke helt troen på at jeg skulle vinne da jeg sto på startplata, for jeg visste at det var flere ved siden av meg som har prøvd å vinne Goldagsløpet i mange år, som har langt mer erfaring enn meg, sier 20-åringen til bilcross.no.

Petter traff bra i starten og var helt i teten over toppen, men ned av startkulen ble det trangt og den svarte bobla falt ned til tredjeplass. I ledelse lå Anders Kongsrud (NMK Nord Gudbrandsdal) i knallrød boble.

– Jeg bestemte meg for å ta alternativen første runde, selv om pappa sikkert har sagt hundre ganger at jeg ikke må finne på å gjøre det, forteller Petter – som er sønn til Frode Leirhol, noe i nærheten av rallycross-legende med hele fem seiere med wankel-boble på Gol.

Det var godt Petter ikke hørte på pappa, for for en gangs skyld var alternativsporet i første runde en tilnærmet perfekt plan. Petter begynte å plukke plasser.

mats1

TIDENES TØFFESTE BILCROSSBIL? Mats Bjerknes (NMK Nedre Hallingdal) fikk sin første reis på bilcrossbanen med sin Nissan 350Z på Fuglehaugen. Mats har en muskelsykdom, så bilen er spesialtilpasset ham – og bare motoren er på bud. Foto: Stian Ormestad.

Anders Kongsrud som ledet ut fra start, fikk problemer og havnet på taket. Tord Ingar Nygård (NMK Fluberg) hadde tatt over ledelsen med sin boble. Petter lå bak på andreplass og jaget, vel vitende om at mannen foran måtte inn i alternativsporet.

Tord Ingar går inn, taper nøyaktig så mange meter på den lengre sløyfa at begge boblene kommer helt likt ut, to svinger fra mål i siste runde av Goldagsløpet 2015.

Der skulle kampen om den prestisjetunge seieren i Goldagsløpet 2015 avgjøres – problemet var bare at det var gulflaggsone på grunn av vraket til Kongsrud.

– Jeg hadde hovedsporet, men han prøvde seg litt og traff bilen til Kongsrud som lå på taket. Men hvem hadde vel ikke gjort et forsøk siste runden i A-finalen på Goldagsløpet!?

Petter kom best ut av dramatikken og passerte målstreken først, mens Tord Ingar fulgt på, men ble belønnet med svartflagg etter smellen i gulflaggsonen.

taking1

PÅ TAKET: Lena Flakk (KAK Kristiansand) havnet på taket, og bare beinet stikker ut av vraket. Jenta var heldigvis like hel, og det var også etter hvert bilen – så det ble finale og en flott 15. plass tilslutt på Sørlands-jenta. Foto: Stian Ormestad.

– Utelukkelsen var for såvidt grei nok, skulle nok tatt det litt roligere opp svingen der. Men når det er to svinger igjen av A-finalen på Goldagsløpet og en kjemper om seier´n, er det nok ikke så mange som hadde sluppet gassen!

Espen Kerim (NMK Konsmo) passerte målstreken som tredjemann, men rykka opp på andreplass etter at dommerne hadde sagt sitt.

– Det var en utrolig morsom finale å kjøre, jeg måtte satse hele veien for å i det hele tatt kunne henge med ungdommen, Tord Ingar og Petter, forteller den evige toer i Goldagsløpet.

Med all dramatikken ble faktisk Kongsrud som lå igjen på taket tredjemann, og kunne klatre opp på det siste trinnet på seierspallen til slutt. Beste hjemmekjører ble Vetle Foss Morken (NMK Gol) i Nissan Sunny på fjerdeplass.

Vinneren Petter Leirhol er hes og skranten i stemmen etter helga:

– Jeg satt der og skrek helt fra jeg skjønte jeg kom til å komme først i mål til jeg gikk på seierspallen, jeg har fortsatt vondt i halsen i dag, forteller Petter til bilcross.no.

Gronlund1

BESTE JUNIOR: Nikolay Rike Grønlund (NMK Konsmo) tok hjem seieren til Sørlandet i Goldagsløpet 2015 – i sitt første møte med løpet og banen på Fuglehaugen. – Det er utrolig stort for meg å vinne, sier Nikolay til bilcross.no. Foto: Stian Ormestad.

Nikolay Rike Grønlund (NMK Konsmo) vant juniorklassen, etter å ha pukket plasseringer gjennom hele A-finalen – også han. Det var hans første møte med Fuglehaugen og Goldagsløpet:

– Da jeg åpnet med heatseier, og det fortsatte like bra – da begynte jeg å tenke at det er faktisk mulig å vinne dette, forteller sørlendingen til bilcross.no.

I A-finalen kom han ut bak boblene, men de slåss med hverandre og Saab-kjøreren kunne klatre opp til andreplass i løpet av ett par svinger av første runde.

Hjemmefavoritten Sondre Evjen (NMK Gol) ledet lenge, men også den ledelsen krympet og Nikolay kunne krysse målstreken først: – Det er utrolig stort for meg å vinne dette løpet!

Sondre Evjen kom på andreplass foran Henning Maribo (NMK Nedre Hallingdal) på tredjeplass – begge i boble.

raaen1

VINNER DAMEKLASSEN: Det har vært mye stang ut i A-finalene denne sesongen, men i Goldagsløpet 2015 sitter seieren for Karin Råen (NMK Modum Sigdal) i VW Golf. Foto: Stian Ormestad.

I dameklassen gikk endelig Karin Råen (NMK Modum Sigdal) til topps med sin VW Golf, etter flere A-finaler der punktering, rulling eller andre problemer har satt en stopper for suksess tidligere i år.

Hjemmefavoritt Hege Jensvoll (NMK Gol) var eneste goling i damenes A-finale, og ledet lenge med sin VW boble. Desverre holdt det ikke helt inn, både Råen og May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal) kom seg forbi mot slutten av finalen.

Fra alle hold får NMK Gol skryt for et prikkfritt arrangment på et flott baneanlegg. Publikumsskrenten var fylt opp som vanlig, og alle fikk valuta for inngangspengene.

solberg1

TRAVEL HELG: Førerkontakt Arild Solberg fikk en travel helg, med mange turer fra depot og opp i dommertårnet med deltakere, men tross mye heftig kjøring var det god stemning på Fuglehaugen. Foto: Stian Ormestad.

,