Morten Gjerstad gnagde seg til topps i Landsfinalen 2007

Saab-kjøreren Morten Gjerstad ble nummer to i landsfinalen i fjor. Målet var enkelt før årets landsfinale i Kvinesdal: Å klatre én plass opp.

Det smalt skikkelig i a-finalestarten under landsfinalen 2007 i Kvinesdal. Morten Gjerstad (NMK Aremark) gikk klar boblene som lå strødd og gnagde seg til seier med sin Saab 96.

Konsmo-kjøreren Torleif Rafoss og moldenseren Ola Hustad var raskest av startplata med sine bobler. De to braket sammen med Glenn Hansen i mellom dem. Juryen mente Rafoss var skyld i kaoset over startlangsletta og han fikk se det svarte flagget i andre runde.

Da hadde han rukket å brake sammen med Hustad enda en gang som fikk alt spolert i A-finalen med flere møter med autovernet. Det ble likevel en fjerdeplass på moldenseren – tilslutt.

Det holdt i noen runder for Glenn Hansen i ledelse foran Morten Gjerstad. Aremarkingen i Saab 96 jagde på begge bakskjermene på bobla.

En ren og pen fight endte med at Hansen fra Konsmo serverte en stor luke etter å ha understyrt kraftig ned mot nedre sving og deretter bomgiret skikkelig i utgangen av svingen.

I kampen for å ta igjen det tapte gikk det meste galt. Etter en snurr kastet Glenn Hansen inn håndkle og endte opp med brutt løp og en femteplass foran Rafoss som fikk svartflagg. Derfor klatret Hustad plassering etter plassering, selv om han putret rundt bakerst i feltet med store tekniske problemer på den velkjente svarte bobla si.

Det var aldri noen tvil etter at Gjerstad var kommet seg i føring. Han la boblene, som kranglet mest innbyrdes gjennom finalen, lenger og lenger bak seg.

Sondre Hansen fra Kristiansand holdt unna for Espen Kerim fra Konsmo – begge i bobler – den sistnevnte ganske sliten etter fire finaler etter hverandre. Men både bobla og sjåføren holdt inn til mål og en imponerende tredjeplass, bak Sondre Hansen på andre og Morten Gjerstad til topps.

– Da er målet nådd, pustet seierherren lettet ut.

– Ja, for det var vel ikke så vanskelig – bare en eneste plass opp i forhold til fjorårets andreplass?

– Nei, det virket så enkelt, men visst var det hardt, mener Morten Gjerstad som trodde ikke motoren skulle være kvikk nok. – Det er ikke så veldig dyr og sprek motor, men jeg har brukt mye, mye tid på forstilling, bremser og dempere rundt hele bilen.

Østfoldingen har etablert seg i toppen av bilcrossen. Med andreplass i fjor og seier i år kan det vanskelig la seg toppe til neste år. En som er sugen på revansj er Sondre Hansen. Andreplassen i Kvinesdal gir blod på tann i forhold til videre satsing for unggutten.

– Vi har just begynt, mente han etter ferdigkjørt A-finale.

Med samme målsetning som Gjerstad hadde før årets landsfinalen setter nok Kristiansand-gutten seg i bilen med retning mot NMK Flubergs landsfinale i 2008.

Alle A-finalistene er automatisk kvalifisert til neste års landsfinale. Men der blir det mange, mange flere revansjesugne deltakere å se – forhåpentligvis fra hele landet.