Åge Kjærran – bilcrosseren med flest kjørte løp?

BILCROSSPROFILER: Åge Kjærran passerte 300 løp for 20 år siden, og enda flere er det blitt. Veteranen og Renault-legenden kjørte løp senest på tampen av sist sesong, som 75-åring.

Sjekk ut Bilcross.no-arkivet her – og abonner på YouTube!

Åge Kjærran (NMK Tønsberg) reiste på sitt første bilcrossløp i 1982.

Han likte det han så – han reiste rett hjem i garasjen og begynte å bygge bilcrossbil.

Bilcrosseren med flest kjørte løp i landet?

BILCROSS-EKTEPAR: Åge og Laila i kjent positur. Åge tar seg en blås mellom omgangene, mens Laila noterer sirlig ned alle plasseringer. Foto: Stian Ormestad.

Få eller ingen har kjørt flere løp enn denne karen. I 1998 rundet han 300 kjørte bilcrossløp, det betyr et snitt på opp mot 20 løp hver sesong frem til den gang.

Det var ofte løp hver helg, hele sesongen gjennom – og flere løp på en og samme helg. Og var mer vanlig med endagsløp den gangen, og uten særlig mange bud på løpene gikk det an å kjøre ett løp lørdag og ett nytt løp søndag – med samme bil.

Renault var heller ikke av de mest populære bilcrossbilene, og enda færre ville by på Renaultene til Åge. De var som oftest bygd opp av deler fra et dusin forskjellige bilmerker – skikkelig Reodor Felgen-løsninger hele veien.

De få gangene bilene forsvant på bud, var det ikke mye om å gjøre før den «lykkelige» nye eieren ringte til Åge for å spørre om han ikke ville kjøpe Renaulten tilbake.

REODOR FELGEN-LØSNINGER: Åge forsket seg frem til holdbare Renaulter, med deler fra forskjellige biler fra halve bilopphoggeriet. Foto: Stian Ormestad.

De skjønte ingenting av patentene, og ble stående og klø seg i hodet.

«Alle» kjenner Åge

Fortsatt har Åge en Renault 8 stående, og den kjørte han løp med senest på tampen av fjorårssesongen.

Det har ikke blitt så mange løpene de senere årene, men vi kan helt sikkert plusse på 100 – minst. Så totalt minst 400 løp totalt. Kan noen slå den?

De siste årene har han kjørt mest klubbløp, men er stadig å se i depot på bilcrossløp – og han er fortsatt teknisk kontrollant.

«Alle» kjenner Åge – en hjelpsom og trivelig kar som har vært med i bilcrossmiljøet i alle år.

Kona Laila var sekretæriatet

BILCROSSDILLA: Laila var alltid med Åge på løp, og gikk bare glipp av noen ytterst få. Foto: Stian Ormestad.

Kona Laila Kjærran (NMK Tønsberg) var også aktiv i noen år, da delte hun Renaulten med ektemannen.

Laila var alltid med Åge, og hun gikk bare glipp av noen ytterst få løp.

De gangene Laila ikke kjørte selv, satt hun med penn og papir på publikumsplass og noterte sirlig plasseringer i alle heat. Når – og ikke hvis – det ble datakrasj i sekretæriatet, var Laila redningen. Dette skjedde gang på gang i tidligere bilcrosstider.

Det ble etter hvert lenger kø rundt campingstolen til Laila, enn ved resultattavlene i depot. For finaleoppsettet hadde Laila klart lenge før, og det var alltid helt korrekt.

FULL FART: Det var alltid full fart og full satsing med Åge Kjærran på bilcrossbanen, i sine velkjente hvite Renaulter med rød stripe. Det står fortsatt en i garasjen i Undrumsdal. Foto: Stian Ormestad.

Få tilbake bilcrossen i bilcrossen!

Mange har opp gjennom årene gått videre til rallycross eller andre bilsportgrener. Åge har alltid holdt seg til bilcrossen.

Men han synes ikke det er like moro på løp lenger. Om bilcross i dag sier Åge:

– Det er jo nesten ikke lov å slåss lenger. Det var det folk kom for å se på. Litt kniving og bulking.

– Få tilbake bilcrossen i bilcrossen!

Gratulerer med dagen, Åge!

Helt på tampen minner vi på at veteranen fyller år søndag 10. mars.

Facebook-profilen til Åge finner du her, hvis du vil gratulere bilcross-veteranen personlig.

Gratulerer så mye med dagen, Åge! Og takk for mange gode bilcrossfighter!

ÅGE HAMLER OPP MED BOBLENE: Åge Kjærran (NMK Tønsberg) i Renault 8 ble en publikumsfavoritt som utfordret boblene i en veldig boble-dominert tid. Foto: Stian Ormestad.

Filmen er laget av Stian Ormestad, Ormis Media, opprinnelig vist på TV Vestfold i 1999.

Bilcross.no legger ut filmen gratis, så alle kan få se den. Men har du lyst til å betale noen kroner, så vi kan bruke enda mer tid og penger på å fortsette digitaliseringen av vårt enorme videoarkiv? Bidra gjerne hvis du har lyst: Vipps til 54 02 81.

Abonner gjerne på Bilcrossarkivet på YouTube!

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

Se flere bilcrossvideoer i Bilcross.no-arkivet.

, , ,