«VM klubbløp»: Ryker vandrepokalen etter 20 år?

KLUBBLØP: Lørdag 22. september kjøres «VM klubbløp» på Sigdal motorsenter, første start går klokka 08.00. Foto: Stian Ormestad.

KLUBBLØP: Til helga skal verdens beste sigdøling på bilcrossbanen kåres – i år igjen. Etter 20 år med vandrepokal er det stor spenning om vandrepokalen ryker i jubileumsåret.

Klubbløp startet som en uhøytidelig avrunding på sesongen for mange klubber. Her møttes klubbkompiser til kamp uten den helt store prestisjen.

PUBLIKUMSSUKSESS: Det blir stappfullt på publikumsplass når det kjøres klubbløp i Sigdal. Foto: Stian Ormestad.

Men det tok ikke så lang tid før klubbløpet ble et av de viktigste oppgjørene i løpet av bilcross-sesongen. Hva smaker vel bedre enn å bli best blant sine egne?

Nesten 100 deltakere og 1.000 publikummere

Siden klubbløpsbilene er unntatt bud, tok det ganske kjapt av i bilparken.

Regelen sier også at det ikke er lov å ta inngangspenger på klubbløp, så dermed er det fritt frem for store publikumsmengder å få med seg moroa – helt gratis.

Og vipps – så har klubbløpet blitt kanskje det største og viktigste løpet for mange rundt omkring i bilcross-Norge.

Men få har kanskje tatt det til samme høyder som Sigdal, der de kaller det «VM» – her skal verdens beste NMK Modum Sigdal-kjører kåres…

– Det største og hardeste klubbløpet i Norges land, mener vi i arrangørstaben hvert fall, sier Stian Laupet til Bilcross.no.

– I fjor var vi hele 92 gale sigdølinger til start, og rundt  1.000 tilskuere. På kvelden etter løpet er det klubbfest i klubbhuset, med levende musikk, mat og moro.

Går i krigen med «en helt vanlig bilcrossboble»

SUPERT I SIGDAL! Sørlendingen Espen Kerim meldte seg inn i NMK Modum Sigdal i fjor. Foto: Stian Ormestad.

Så stas har klubbløpet blitt, at bare ryktet om det trekker førere til klubben.

VINNERBIL? Historien viser at alle slags biler er vinnerbiler på Sigdalbanen. Enten det er VW boble, Volvo, eller gnagere av mange slag. Foto: Stian Ormestad.

Som for eksempel Espen Kerim fra Konsmo. Han kjørte sitt første klubbløp på Sigdal i fjor, og skrur nå som besatt for å prøve å gjenta deltakelsen i år:

– Jeg hadde neppe løst medlemskap i NMK Modum Sigdal, hadde det ikke vært for klubbløpet deres, sier sørlendingen til Bilcross.no.

– Det som trigger meg er å prøve å holde følge med verstingene som bare går klubbløp, med ei bilcrossboble som går vanlige bilcrossløp.

Mangler ikke på favoritter

Kerim blir nevnt blant favorittene. – Men vi må vel kunne si at alle som stiller til start kan regnes som favoritter, for her spares det ikke på noen ting, sier Stian Laupet til Bilcross.no.

– Men skal vi trekke frem noen, så må navn som Øvind Bakken, Amund Lund Reistad, Vegard Gjellum, Jan Håkon Hofton, Geir Tore Breivik og Eirik Andersen nevnes i åpen klasse.

FAVORITT? Veronica Einang (NMK Modum Sigdal) er alltid ei jente å regne med i toppen av dameklassen. Foto: Stian Ormestad.

– I junior stiller Simen Løvlid, Håvard Ø. Johannessen og Andre Nilssen som store favoritter, men er mange utfordrere som kan hevde seg godt der også.

TOMMEL OPP! Amund Lund Reistad kommer etter sigende med en rallycrossmotor under panseret. Foto: Stian Ormestad.

– Og i dameklassen er jo Veronika Einang og Karin Råen store favoritter, men heller ikke her mangler det på utfordrere.

– Kan love full action fra første til siste meter

I klubbløp blir det ikke spart på noen ting når det gjelder redskapen folk stiller til start med, og det er heller ingenting å si på konkurranseinstinktet til sjåførene.

– Så vi kan love publikum full action fra første meter fra første start klokka 08.00 lørdag 22. september, sier Stian Laupet til Bilcross.no.

Disse har napp i vandrepokalen:

KLUBBMESTERSKAP: Ingen ting slår å slå sine egne, og i NMK Modum Sigdal har det gått ekstra stor prestisje i klubbløpet hver høst: «Klubbløp VM». Foto: Stian Ormestad.

1998 – Ole Rumor Granum
1999 – Roar Lauvlid
2000 – Jan Håkon Hofton
2001 – Per Biksrud
2002 – Henning Johannessen
2003 – Jan Håkon Hofton
2004 – Stian Håre
2005 – John Erling Johansen
2006 – Per Biksrud
2007 – Helge Johannessen
2008 – Avlyst
2009 – Henning Johannessen
2010 – Tron Tveiten
2011 – Vegard Gjellum
2012 – Øyvind Bakken
2013 – Truls Gunnar Tveiten
2014 – Øyvind Bakken
2015 – Amund Lund Reistad
2016 – Geir Tore Breivik
2017 – Vegard Gjellum

Vandrepokalen for damer startet i 2014:

2014 – Marte Råen
2015 – Marlene Holtet Breivik
2016 – Veronika Einang
2017 – Karin Elise Fossen

Nytt fra i år er at det settes opp en vandrepokal i juniorklassen også, der det trengs to napp for å få den til odel og eie.

ALT KLART! Lørdag 22. september 2018 et av landets råeste klubbløp av stabelen på Sigdal motorsenter. Første start går klokka 08.00. Foto: Stian Ormestad.

Les også: Gratulerer NMK Modum Sigdal med 40 fartsfylte år!

Les mer om NMK Modum Sigdal i Bilcross.no-arkivet.