Hvordan bruke opp en bilcrossbil? Her er oppskriften!

bc16_solvcrossen_kongsberg_258

SLITEN SAAB: Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) står bom fast på målstreken i A-finalen. Da fikk Saaben nok av all julingen og sa stopp. Foto: Stian Ormestad.

SØLVCROSSEN 2016: En bil fikk kjørt seg mer enn alle andre i Sølvcrossen 2016. Det sørget søskenparet Sunniva og Heine Rudi for.

Sølvcrossen 2016 gikk helgen 17 – 18. september på Basserudåsen motorbane, NMK Kongsberg.

Se bilcross.no-bildene fra Sølvcrossen 2016 her.

Lillesøster Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) og storebror Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) stilte til start med en hvit og så å si strøken Saab lørdag morgen.

Søndag ettermiddag var Saaben både rundbulka og stygg, sliten og helt sluttkjørt.

bc16_solvcrossen_kongsberg_235

PÅ TAKET: Her starter Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) sin tur trill rundt på taket i juniorenes A-finale. Foto: Stian Ormestad.

I innledende omganger kjemper begge seg til en finaleplass, ikke uten dramatikk. Men det skulle bli verre i finalene:

For først vinner storebror B-finalen i åpen klasse, med en god del platekontakt og til slutt bare med millimeters margin.

Så skal lillesøster ut i A-finalen for juniorer, der hun slåss med Saaben i fire av fem finalerunder. Bilen er tydelig ikke god å kjøre. I den siste går det helt galt, opp på betonggrisene og rundt på taket.

På startplaten venter storebror i kjøredress og med hjelm på hodet – alt han mangler er bil.

bc16_solvcrossen_kongsberg_240

PÅ TAKET: Her er Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) ferdig med sin ferd trill rundt på taket – se hele bildeserien i fotogalleriet fra løpet. Foto: Stian Ormestad.

Etter en kjapp sjekk godkjenner teknisk kontrollant at bilen kan kjøres i en ny finale.

NMK Nore Uvdal-gjengen har en travel jobb å gjøre på de fem minuttene de har til rådighet før bilen må stå på startplaten for A-finale i åpen klasse. De gyver løs på Saaben, og bilen blir klar.

A-finalen går av startplaten, og den rundbulka Saaben skyter ut i tetkampen.

Etter fem nye finalerunder – denne gangen med hjulene på bakken – er Saaben så sliten at den stopper akkurat på målstreken, dramatisk regissert i en tykk oljerøyk.

bc16_solvcrossen_kongsberg_241

PÅ TAKET: Her kommer Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) seg ut av Saab-vraket. Men løpet var ikke over for den stakkars Saaben riktig enda… Foto: Stian Ormestad.

Det er de som tyr til sleipe bud-triks og later som de har problemer med bilen, skraper litt i gearkassen, later som den stopper i siste finalerunde, eller til og med heller en skvett olje på strategiske plasser for å få litt ekstra oljerøyk – bare for å slippe bud på bilen.

Dette var langt i fra noe bud-triks. Dette var en ekte sluttkjørt Saab. Som seg hør og bør i bilcross ble den brukt helt opp.

Likevel – det ble tredjeplass og pallplass på Heine. Sunniva fikk en sterk sjetteplass, tross taking.

bc16_solvcrossen_kongsberg_245

GYVER LØS: Etter en veldig rask service er Saaben klar for nok en A-finale – etter rulling på taket i den første. Foto: Stian Ormestad.

Sølvcrossen 2016 ble vunnet av Jan Sverre Solheim (NMK Hurum Røyken) i en utradisjonell vinnerbil, en god gammel Opel Kadett Caravan.

I juniorklassen gikk Christian Hobæk (NMK Larvik) til topps med VW boble. Beste dame ble Lina Maria Holt (NMK Larvik) i noe så moderne som en Peugeot 206.

I Old Boys-klassen tok Tore Dahl (NMK Tønsberg) i Volvo 245 sin aller første seier, fem år etter at han startet med bilcross som 49-åring.

bc16_solvcrossen_kongsberg_243

PÅ TAKET: Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) kjører godt – men A-finalen endte slik. Storebror Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) er også et talent bak rattet. Ved siden av bilcross kjører begge også rallycross. Foto: Stian Ormestad.