Her bulkes siste bulk for en gammel bilcrosskjempe

LEGGER OPP I EKTE BILCROSS-STIL: Wilhelm Aasvang (63) tok A-finalestarten, – men hvor lenge var Adam i paradis? Foto: Stian Ormestad.

BILCROSS-PROFILER: En gammel kjempe har kjempet sin siste A-finale: – At jeg tok finalestarten var en seier i seg selv!

Sjekk bildene fra Sommerløp på Rallebanen 2017 – oppdatert!

Wilhelm Aasvang (NMK Sandefjord) herjet på toppen av resultatlistene på 1980-tallet. Det er 33 år siden 63-åringen debuterte i bilcross, og det er 30 år siden han ble Vestfoldmester på den nedlagte Hannevoldbanen.

VELDIG VELLYKKET HELG: Målet var å ha det moro, forteller Wilhelm Aasvang til Bilcross.no – og det klarte vi helt greit! Foto: Privat.

Ble aldri kvitt bilcross-basillen

Alle som var med på bilcrossens spede start på Østlandet husker nok navnet, selv om det er blitt en god del år siden. Og alle som har vært med så lenge dro kjensel på ei hvit boble i depot på Rallebanen under Sommerløpet sist helg.

Wilhelm la opp etter seks – sju intensive sesonger for å satse på familien – det var en liten krabat på vei og hus og hjem skulle bygges – bilcross ble prioritert bort.

Det vil si kjøringen, for Wilhelm har vært på løp for å kikke på i alle år. Sønnen Joachim Aasvang (26) har alltid vært med.

– Vi har hatt mange fine turer på bilcross sammen, forteller Wilhelm til Bilcross.no. – Sånn sett ble jeg vel ikke helt kvitt bilcross-basillen, og den har nok bitt seg fast hos Joachim også.

Men kjøringen var Wilhelm helt ferdig med – trodde han. Sønnen ville det annerledes:

BILCROSSKJEMPE: Den som intet våger, intet vinner. Sånn har det alltid vært i bilcross. Wilhelm Aasvang er ikke ukjent med rulling på taket fra tidligere tider, men det var hans store skrekk i comebacket. – Jeg er blitt så gammel, stiv og støl atte! Foto: Rune Sørlie.

– Jeg har alltid drømt om å se pappa kjøre bilcross, forteller Joachim til Bilcross.no. Derfor sporet han opp en god, gammel bilcrossboble og startet forberedelsene.

LIKE BLID: En omgang endte ferden i jordvollen, men Wilhelm Aasvang er like blid! Foto: Stian Ormestad.

Gamle bilder ble studert i detalj for å trykke opp helt identiske klistremerker. Bobla skulle i comebacket være helt lik bobla som ble brukt på 1980-tallet.

Venner av Aasvang-familien og bilcrossmiljøet trådde til for å realisere comebacket – som samtidig skulle bli det aller siste løpet til en gammel bilcross-kjempe.

Som julaften og bursdag på en gang!

Og det ble et siste sprell i skikkelig bilcross-stil: Heatseier i 1. omgang, så en 4. plass, en tur i jordvollen, en 3. plass og en 4. plass til i 5. omgang – som holdt til A-finale i Old Boys-klassen.

– Jeg tør ikke kjøre så fort som de kjører i dag, rett og slett. Jeg er blitt tregere med årene, og bilcrossen går fortere. Det kostet kroner i gamledager også, men nå har det tatt helt av. Bare se hva de legger i biler og motorer i dag, sier Wilhelm.

NOSTALGISK: Wilhelm Aasvang (NMK Sandefjord) i fint driv i bilcrossbobla – 27 år etter hans forrige løp, og 33 år etter hans debut. Foto: Stian Ormestad.

– Vi fantaserte på vei oppover til Rallebanen om å klare å ta en start med bobla, kanskje en heatseier – og helt i det blå kanskje en A-finale? Hele poenget var å ha det moro, men en tenker jo litt på plassering også, da.

PÅ PALLEGAFLER: – Sånn er bilcross, sier bilcrossveteranen og ler. To ganger måtte bilcrossbobla bæres ut på pallegafler i løpet av Sommerløpet på Rallebanen. Foto: Privat.

Derfor var det stor jubel da det ble heatseier i 1. omgang. – Jeg dummet meg ut en hel masse, hele veien – men det holdt til heatseier. Så gikk det bare dårligere og dårligere, sier Wilhelm og ler. Før det snudde i A-finalen:

– Da jeg dro finalestarten, var det som julaften og bursdag på en gang! Helt rått!

Nå blir pappa mekaniker for sønnen

At det smalt i første sving så en konkurrent fikk en streng advarsel, og deretter enda en konkurrent i bakenden på bobla, får så være. Wilhelm er strålende fornøyd med sitt siste bilcrossløp:

– Jeg ledet A-finalen! Det kan vi vel si var en avslutning med stil? Hvor lenge var Adam i paradis? Ikke så fryktelig lenge, sier Wilhelm og ler godt. Sånn er bilcross – det skal være litt bulking.

63-åringen er sjeleglad for at det ikke endte med en rulling på taket: – Jeg er så gammal, stiv og støl at det hadde ikke blitt noe særlig. Hvert fall ikke hvis jeg hadde blitt liggende på taket.

SKEIV I SKØYTA: Bobla er preget av dramatikken i Old Boys-finalen. Foto: Privat.

Nå overlates bilcrossbobla og kjøringen til guttungen. Wilhelm er skråsikker på at nå er det slutt – om mulig enda sikrere enn for 27 år siden. Joachim har aldri prøvd å kjøre bilcross, men nå er planen at han skal debutere i den samme bilcrossbobla.

OLD BOYS-VINNER: – En trivelig kar, mener Wilhelm Aasvang om vinneren i klassen Nils Torfinn Ralle Foto: Privat.

Da blir pappa med som mekaniker. For miljøet vil både far og sønn være en del av videre:

– Selv om mye har forandret seg, virker miljøet til å være det samme gode, gamle kameratskapet. Det var mange av gamlekara bortom teltet vårt og hilste på i løpet av helgen, og det var veldig hyggelig.

Hjemmeseier i Old Boys-klassen

En av gamlekara, Nils Torfinn Ralle (NMK Bø), tok en populær hjemmeseier i Old Boys-klassen.

Wilhelm gratulerer ham aller hjertligst: – En kjernekar, som jeg ikke hadde en sjanse til å holde samme tempo som – så en velfortjent seier!

Sammen med Nils Torfinn klatret Olav Inge Beisland (KAK) og Jon Anton B. Pedersen (NMK Tønsberg) opp på pallen – resten av Old Boys-finalen sto igjen rundt omkring på banen etter slåsskampen gamlingene imellom.

TUPPA VEKK ALLE KONKURRENTER: Trond Rødengen (NMK Kongsberg) vant en tett og heftig A-finale i åpen klasse, der han var høyt og lavt på og utenfor banen. Foto: Stian Ormestad.

I åpen klasse trakk Trond Rødengen (NMK Kongsberg) det lengste strået: – Fem runder uten servo – det tar på, forteller han etter A-finalen. Han var høyt og lavt på og utenfor banen gjennom finalen med sin Peugeot.

SUVEREN: Christian Hobæk (NMK Larvik) vant alle fem omgangene og A-finalen for junior. Foto: Stian Ormestad.

Alle A-finalistene kunne ha gått seirende ut etter at alle lå an til å vinne i løpet av en tett fight gjennom fem runder. Men det ble Rødengen foran Sigbjørn Haugland (NMK Bø) og Rune Grønvold (NMK Sande) på pallen.

I dameklassen gikk Line Holshagen (KNA Drammen) seierende ut av A-finalen, etter fem strake andreplasser i innledende omganger. Snakk om å være best når det gjelder!

Linn Kristin Sundet (NMK Kongsberg) og Christine Slettedal Johnsen (NMK Bø) slo følge med Line opp på pallen.

Verd å merke seg navnene – for hit kommer Landsfinalen for damer til neste sesong.

I juniorklassen teller løpet som kvalløp til Landsfinalen for junior på Hamar senere denne sesongen. Her var tidligere omtalte Juniorlandsfinale-favoritt Christian Hobæk (NMK Larvik) uslåelig gjennom hele helgen.

Han vant foran Joachim Grønvold (NMK Sande) og Anders H. Aulom (NMK Bø).

Sjekk komplette resultatlister på NMK Bø sine nettsider

RASKE JENTER: Line Holshagen (KNA Drammen) – helt til høyre – vant dameklassen. Videre ser vi, fra høyre: Linn Kristin Sundet (NMK Kongsberg), Christine Slettedal Johnsen (NMK Bø) og Anette Haugland (NMK Bø). Foto: Stian Ormestad.

Sjekk flere bilder fra Sommerløp på Rallebanen 2017 – oppdatert!

Senere denne sesongen kommer Lothepus til Rallebanen, etter eget sigende «for å kjøyre fletto» av bilcrossfolket. Det skjer i årets sesongavslutning på Rallebanen lørdag 30. september.

Til neste år blir det ikke mindre sving over sakene: Telemark, et fylke som aldri før har hatt en eneste Landsfinale, får hele to i 2018-sesongen:

Landsfinalen for damer på Rallebanen, og Landsfinalen for juniorer på Grenland motorsportsenter.

PUBLIKUMSBANE: Bilcrossbanen i Bø er en skikkelig bilcrossbane, der publikum får servert tette fighter hele stevnet gjennom. Foto: Stian Ormestad.

NMK Bø kjører tre løp i 2017-sesongen: 1. runde i Bø-cupen lørdag 3. juni – løpet teller som kval til Landsfinalen for åpen klasse, 2. runde 8 – 9. juli – løpet teller som kval til Landsfinalen for juniorer, og 3. runde – finalerunden – lørdag 30. september.

Les mer om arrangørklubben under emneknaggen NMK Bø. Her finner du NMK Bø sin nettside: nmkbo.no

Bilcross.nos anbefalinger: Her er de beste bilcrossløpene i 2017-sesongen!